Καθυστερούν οι ψεκασμοί για τα κουνούπια

Του Ευριπίδη Καρύδη

Σημαντικές καθυστερήσεις σε σχέση με πέρυσι παρουσιάζονται στην υλοποίηση του προγράμματος αντιμετώπισης των κουνουπιών στην Δυτική Θεσσαλονίκη. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων υγειονομικών υπηρεσιών πως φέτος τα κρούσματα εγκεφαλίτιδας που οφείλονται στον ιό του Δυτικού Νείλου αναμένονται αυξημένα, έχει προκαλέσει την εύλογη ανησυχία των κατοίκων, ορισμένους από τους οποίους ετοιμάζουν αγωγές κατά παντός υπευθύνου. 

Σύμφωνα με τους τοπικούς άρχοντες η καθυστέρηση προκαλείται από το Ελεγκτικό Συνέδριο το οποίο δεν έχει εγκρίνει ακόμα την προγραμματική σύμβαση. «Η έγκριση των κονδυλίων έχει δοθεί, ωστόσο καθυστερεί η αδειοδότηση λόγω «Καλλικράτη». Είμαστε σε αναμονή», δήλωσε στους «Ρεπόρτερς» ο δήμαρχος Δέλτα Νίκος Γιουτίκας. «Η καθυστέρηση που έχουμε φέτος στην υλοποίηση των προγραμμάτων οφείλεται κυρίως στην κωλυσιεργία του Ελεγκτικού Συνεδρίου το οποίο πρέπει να υπογράψει την σύμβαση», δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ενότητα και Δημιουργία» του δήμου Χαλκηδόνας Αριστείδης Αραμπατζής.

Τα χρέη προς την ΑΝΕΘ
Τα χρέη παρελθόντων ετών των δήμων Δέλτα (Εχεδώρου, Αξιού, Χαλάστρας) και Χαλκηδόνας (Κουφαλίων, Αγίου Αθανασίου και Χαλκηδόνας) προς την ΑΝΕΘ Α.Ε. μέχρι και το 2010 ανέρχονται στις 535.000 ευρώ, ενώ αν συνυπολογίσει κανείς και τα χρήματα που θα χρειαστούν για τα φετινά προγράμματα ψεκασμών το ποσό φτάνει τις 800.000 ευρώ. «Η ΑΝΕΘ Α.Ε. αντιμετωπίζει προβλήματα υποχρηματοδότησης ωστόσο πιστεύω πως οι ψεκασμοί θα γίνουν και φέτος έγκαιρα», τονίζει ο κ. Γιουτίκας.

Η θέση της ΑΝΕΘ Α.Ε.
Από την πλευρά της η ΑΝΕΘ Α.Ε. δια στόματος του προέδρου της Παναγιώτη Δαϊκούδη ανέφερε πως τα χρέη των δήμων δεν δημιουργούν πρόβλημα στην υλοποίηση του φετινού προγράμματος, που περιλαμβάνει «τη διενέργεια αεροψεκασμών προνυμφών στους ορυζώνες (Χαλάστρα, Άγιος Αθανάσιος, Χαλκηδόνα) και την παρακολούθηση από εδάφους των προνυμφών, με επιτόπιες αυτοψίες και παρεμβάσεις όπου χρειαστεί. Θα έχουμε φέτος την συνδρομή τεσσάρων ελικοπτέρων».
Ο γενικός διευθυντής της ΑΒΕΘ Βασίλης Παπαβασιλείου συμπληρώνει ότι «το πρόγραμμα είναι έτοιμο από τις 4 Απριλίου. Εμείς έχουμε αναδείξει και τους αναδόχους. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Περιμένουμε…».

Υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο;
Με το ενδεχόμενο φέτος τα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου να είναι πολύ περισσότερα σε σχέση πέρσι οι άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης των δήμων Δέλτα και Χαλκηδόνας είναι διατεθειμένοι να μην κάτσουν με σταυρωμένα χέρια περιμένοντας την έγκριση του ελεγκτικού συνεδρίου. «Εμείς σαν δήμος έχουμε προχωρήσει σε πειραματικούς ψεκασμούς των ακμαίων κουνουπιών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του συνδυασμού «Δύναμη Δημιουργίας» του δήμου Δέλτα Γρηγόρης Ουζούνης. «Θα τρέξουμε δικά μας προγράμματα για να ελαφρύνουμε κάπως την κατάσταση» δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Γιουτίκας. «Φέτος το πρόβλημα θα είναι εντονότερο. Εγώ προσωπικά κρούω τον κώδωνα του κινδύνου. Προτείνω, άσχετα με το τι θα κάνει αργότερα η περιφέρεια, να εξοπλιστούν οι δήμοι που έχουν το σημαντικότερο πρόβλημα με πολυμηχανήματα τα οποία θα βγαίνουν για ψεκασμούς σε σημεία κλειδιά» ανέφερε στους «Ρεπόρτερς» ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων δήμου Χαλκηδόνας Γιάννης Μπίκος.

Αγωγές κατοίκων που προσβλήθηκαν από τον ιό
Έτοιμοι να υποβάλλουν αγωγές κατά παντός υπευθύνου δηλώνουν κάτοικοι του νομού Θεσσαλονίκης οι οποίοι προσβλήθηκαν πέρσι από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Το 2010 ο αριθμός των ανθρώπων που κατέληξαν εξ αιτίας του συγκεκριμένου ιού έφτασε τους 37 ενώ ένα μεγάλο ποσοστό εκδήλωσε τα συμπτώματα. Το σκεπτικό αυτής της κίνησης είναι να υπάρξει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση πάνω σε αυτό το σημαντικό ζήτημα καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών επιστημόνων το πρόβλημα την φετινή χρονιά θα είναι ακόμη εντονότερο. Πλέον με αυτήν την κίνηση ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την ευθύνη των δήμων και της αποκεντρωμένης περιφέρειας, φορέων που έφεραν την ευθύνη για την τέλεση του προγράμματος των ψεκασμών την περασμένη χρονιά, αλλά και της αιρετής περιφέρειας η οποία φέρει την ευθύνη για φέτος.


Share/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

About This Blog

ΑΡΧΕΙΟ

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP