Ολυμπιακός Κυμίνων: Όταν η μπάλα αδικεί...

Ρεπορτάζ: Ελένη Μπούντου- Γιώργος Φραδελάκης

Αν όντως ισχύει ότι σημασία έχει το ταξίδι και όχι ο προορισμός, τότε αναμφίβολα είναι γλυκιά η ανάμνηση που μένει στον Ολυμπιακό Κυμίνων από την πορεία του στον τελικό Κυπέλλου της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας (ΕΠΣΜ), που διεξήχθη στο Καυτατζόγλειο Στάδιο. Πως να μην είναι άλλωστε, από τη στιγμή που έφτασε ένα μόλις βήμα πριν την κατάκτηση του πρώτου Κυπέλλου της ιστορίας του, απέναντι σε τον Οδυσσέα, που όχι μόνο βρίσκεται μία κατηγορία ψηλότερα απ’ αυτόν, αλλά διεκδικεί και την άνοδό της στη Γ’ Εθνική! Και αν τελικά δεν κατάφερε να κατακτήσει αυτός το πολυπόθητο τρόπαιο, ο λόγος είναι απλός. Το είπε άλλωστε και ο Όσιμ κάποτε: «η μπάλα είναι πόρνη»...

Αν ωστόσο αναλογιστεί κανείς το τι πραγματικά κατάφεραν τα Κύμινα, τότε δεν μπορεί παρά μόνο θαυμασμό να νιώσει γι’ αυτή την ομάδα. Δεν είναι και λίγο εξάλλου να αποκλείεις από την επομενη φάση του θεσμού την ομάδα που βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας στη Δ’ Εθνική (Απόλλων Καλαμαριάς) κι έπειτα να χάνεις στις λεπτομέρειες ένα Κύπελλο που λίγο πριν το τέλος του παιχνιδιού, κρατούσες μέσα στα χέρια σου.
Συγκλονιστική ήταν η παρουσία του κόσμου των Κυμίνων. Περισσότερα από 1500 άτομα έδωσαν βροντερό «παρών», εμψυχώνοντας σε ολόκληρη τη διάρκεια της αναμέτρησης την ομάδα τους, με τη μάχη της εξέδρας να την έχουν κερδίσει κατά κράτος. Κατάλαβε μήπως κανείς ότι ο τυπικά γηπεδούχος ήταν ο Οδυσσέας Κορδελιού;
Από κει κι έπειτα στο πρώτο ημίχρονο οι δύο ομάδες δεν διεκδίκησαν δάφνες ποιότητας με το ποδόσφαιρο που απέδωσαν, με το παιχνίδι να περιορίζεται σε μονομαχίες στο χώρο του κέντρου. Οι δύο τερματοφύλακες ήταν στο μεγαλύτερο μέρος του πρώτου 45λέπτου θεατές του αγώνα, με τους επιθετικούς, να δυσκολεύονται να βρουν κενούς χώρους στην αντίπαλη εστία.

Με το καλημέρα... γκολ
Τα πράγματα άλλαξαν στο δεύτερο μέρος, με τον Ολυμπιακό να παίρνει από νωρίς το προβάδισμα. Μετά από εκτέλεση φάουλ, ο Αυγέρος σηκώθηκε πιο ψηλά απ’ όλους, και με δυνατή κεφαλιά, άνοιξε το σκορ για την ομάδα του. Από εκείνο το σημείο κι έπειτα, τα ηνία του αγώνα πήραν οι παίκτες του Β.Αντωνιάδη, χωρίς ωστόσο να δημιουργήσουν κλασσικές ευκαιρίες μπροστά απ’ την εστία του Σφηντσιώτη.
Τα Κύμινα είχαν τις ευκαιρίες να κλειδώσουν τη νίκη, παίζοντας κυρίως με αντεπιθέσεις. Στο 61’ ο Μαντζιούνης θα χάσει τεράστια ευκαιρία να βάλει μπροστά την ομάδα του με δύο τέρματα, αφού δεν κατάφερε να νικήσει εξ επαφής τον τερματοφύλακα του Κορδελιού. Η καλύτερη ωστόσο στιγμή για τα Κύμινα σημειώθηκε στο 75ο λεπτό, όταν στο σουτ του Κουτρογιάννη η μπάλα σταμάτησε στο δοκάρι.

Η μπάλα τιμωρεί…
Ο άγραφος νόμος του ποδοσφαίρου είναι σαφής. Όταν δεν εκμεταλλεύεσαι τις ευκαιρίες που σου δίνονται, η τύχη σου γυρνάει την πλάτη και ο συγκεκριμένος αγώνας δεν θα μπορούσε ν’ αποτελέσει εξαίρεση. Το καμπανάκι για τα Κύμινα είχε ήδη χτυπήσει από το 84ο λεπτό όταν ο Σφηντσιώτης απειλήθηκε από το δυνατό σουτ του Ανδρεάδη. Χρειάστηκαν
να περάσουν μόλις τρία λεπτά για να οδηγήσει ο ίδιος παίκτης την ομάδα του στην ισοφάριση και το παιχνίδι στην παράταση.
Στο μισάωρο που ακολούθησε ήταν εμφανής η κούραση και στις δύο ομάδες, με τον Οδυσσέα να περιορίζεται σε μία φλύαρη υπεροχή. Όσο περνούσαν τα λεπτά, οι παίκτες έμοιαζαν να συμβιβάζονται με την ιδέα ότι ο νικητής θα κριθεί στη διαδικασία των πέναλτι.

Από ωραίος… μοιραίος
Στο τρίτο και πιο ψυχοφθόρο μέρος του αγώνα, η μοίρα επιφύλασσε ένα άσχημο παιγνίδι τόσο για τον Ολυμπιακό, όσο και για τον κορυφαίο παίκτη του αγώνα Πέτρο Παππά. Ο κεντρικός αμυντικός των «ερυθρολεύκων», έστειλε την μπάλα άουτ στο τελευταίο χτύπημα πέναλτι, κάνοντας δώρο στον Κορδελιό το πολυπόθητο τρόπαιο.

Αναλυτικά τα πέναλτι: Γεροντίδης (1-0), Τζαφάι (1-1), Τσιλιγκερίδης (2-1), Τζίμας (2-2), Συμεωνίδης (άουτ), Παπάζης (2-3), Ανδρεάδης (3-3), Τσακίρης (άουτ), Σιαντρόπουλος (4-3), Παππάς (άουτ).
Διαιτητές: Αμπάρκιολης, Δημόπουλος,Δημητριάδης, Παπαδόπουλος.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΥΜΙΝΩΝ: Σφηντιώτης, Κουτρογιάννης (78' Γκόλτσης), Ηλιάδης (70' Τζίμας), Τσακίρης, Παππάς, Αυγέρος, Παπάζης, Σαβαϊδης, Μαντζιούνης (78' Σίσκος), Μπενίσκος, Τζεφάι.

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ: Κολίτσης, Συμεωνίδης,Μήσιος (55' Γκούτσας), Λουμπεϊδης (65' Ιβανίδης), Μιλκούδης, Τσιλιγκερίδης, Χαιρόπουλος, Φυτανίδης, Τσιαντούλης (78'Ανδρεάδης), Σιαντρόπουλος, Γεροντιδης.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Δημητριάδης: «Θέμα τύχης…»
«Είμαστε ικανοποιημένοι από την προσπάθεια των παιδιών, έδωσαν όλοι το 100% των δυνατοτήτων τους» δήλωσε μετά τη λήξη του αγώνα ο προπονητής των Κυμίνων, Στέφανος Δημητριάδης, συμπληρώνοντας: «Αυτός ήταν άλλωστε ο στόχος μας, να φτάσουμε στον τελικό και το καταφέραμε. Έτσι είναι όμως το ποδόσφαιρο και ειδικά τα πέναλτι που είναι καθαρά θέμα τύχης. Δεν νομίζω ότι κάναμε κάτι λάθος, ίσως να μην ήμασταν
τόσο συγκεντρωμένοι στα κρίσιμα σημεία».

Παππάς: «Η χειρότερη στιγμή…»
Απογοητευμένος από την εξέλιξη του παιχνιδιού δήλωσε ο Πέτρος Παππάς: «Είναι μία απ’ τις χειρότερες στιγμές, αν όχι η χειρότερη στην καριέρα μου. Συγχαρητήρια σ’ όλους τους συμπαίκτες μου και πάνω απ’ όλα στον Οδυσσέα. Είχαμε ένα μακρύ δρόμο, φτάσαμε στην πηγή αλλά έτυχε να είμαι ο μοιραίος και να μην πιούμε νερό». Όσο για το γκολ που δέχτηκε ο Ολυμπιακός τρία λεπτά πριν τη λήξη της κανονικής διάρκειας του αγώνα, ο Παππάς υποστήριξε: «Το ποδόσφαιρο τελειώνει στο 90’, αυτή είναι
η ομορφιά του, γι’ αυτό και είναι ο βασιλιάς των αθλημάτων. Σίγουρα στο τέλος λέμε ότι σημασία έχει το ταξίδι αλλά καλό θα ήταν να σηκώναμε και την κούπα. Ήταν μία όμορφη διαδρομή».

Αντωνιάδης: «Ο στόχος επετεύχθη…»
Ο τεχνικός του Οδυσσέα Κορδελιού, Β. Αντωνιάδης δήλωσε: «Ήμασταν τυχεροί στη ρουλέτα των πέναλτι και κατακτήσαμε το Κύπελλο. Έγινε ένα καλό παιγνίδι που ικανοποίησε τους φιλάθλους. Ήταν μία γιορτή του ποδοσφαίρου, όπου η ομάδα μας ευτύχησε να στεφθεί κυπελλούχος».


Η Προϊστορία
Τόσο ο Ολυμπιακός Κυμίνων όσο και ο Οδυσσέας Κορδελιού συμμετείχαν για δεύτερη φορά στην ιστορία τους σε τελικό Κυπέλλου ΕΠΣΜ. Η ομάδα των Κυμίνων προσπάθησε να κατακτήσει το πρώτο της Κύπελλο, αφού την προηγούμενη φορά και συγκεκριμένα την αγωνιστική περίοδο 1983-1984 δεν τα κατάφερε και πάλι αφού είχε ηττηθεί από τη Νίκη Διοικητηρίου με 2-0. Αντίθετα η ομάδα του Κορδελιού την περίοδο 1997-1998, όταν και πάλι βρέθηκε στον τελικό της διοργάνωσης, είχε κερδίσει την ΑΕ Κρίνης με 2-1,
κατακτώντας το πρώτο της Κύπελλο.

Ο δρόμος για τον τελικό
Ο Ολυμπιακός Κυμίνων για να φτάσει στον τελικό, απέκλεισε την Ομόνοια Σίνδου(2-0), τον Εθνικό Μαλγάρων(0-1), τον Μακεδονικό Γέφυρας(0-1), την Αναγέννηση Προχώματος(0-2), ενώ στον ημιτελικό του θεσμού έκανε την έκπληξη αποκλείοντας το μεγάλο φαβορί της διοργάνωσης, Απόλλωνα Καλαμαριάς (1-0, 0-0). Στο άλλο στρατόπεδο ο Οδυσσέας Κορδελιού απέκλεισε τη Νίκη Ευκαρπίας(0-1), την Αναγέννηση Χαλκηδόνας(κ.α. και
παράταση 0-0, πέναλτι 3-4), τον Εθνικό Σοχού (0-3) και την Αναγέννηση Αγ. Ιωάννη (1-0 και 5-1).

ΟΙ «ΡΕΠΟΡΤΕΡΣ» ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ

Θ.Κατσιάνος «Καταδικασμένοι να πρωταγωνιστούμε»
Οι «Reporters» έμαθαν τα τελευταία μυστικά των «ερυθρολεύκων» πριν το μεγάλο τελικό και συνομίλησαν με τον πρόεδρο του συλλόγου Θόδωρο Κατσιάνο. Ο ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού μετράει 15 χρόνια στα κοινά της ομάδας, ενώ μόλις τα τελευταία οχτώ χρόνια ηγείται του σωματείου. «Η πρώτη ονομασία της ομάδας ήταν Αθλητική Ένωση Κυμίνων (ΑΕΚ), αλλά προς αποφυγή παρερμηνειών, το 1949 μετονομάστηκε σε Ολυμπιακό Κυμίνων.
Αυτή η ομάδα είναι καταδικασμένη να πρωταγωνιστεί. Εδώ και επτά χρόνια βρίσκεται στην Α1 και πάντα έχει ως στόχο τον τίτλο. Παρά τα πολλά προβλήματα του συλλόγου -κυρίως οικονομικά- έφτασε να αποκλείσει ομάδες μεγαλύτερης δυναμικότητας». Στη συνέχεια υποστήριξε πως: «Ενδεχόμενη απώλεια τίτλου θα μας στοιχίσει πολύ», σίγουρα όμως ούτε ο ίδιος μπορούσε να φανταστεί ότι η ομάδα του θα έχανε το τρόπαιο με αυτό τον τρόπο.
Κλείνοντας μας είπε πως όνειρό του είναι να κρατηθεί η ομάδα σ’ αυτό το επίπεδο».



Share/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

About This Blog

ΑΡΧΕΙΟ

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP