Εργατικές Διαβατών: Αυτό το σπίτι, τίνος είναι τελικά;

Του Γιάννη Παπαδόπουλου

Δεκάδες οικογένειες που διαμένουν στις εργατικές κατοικίες των Διαβατών του δήμου Δέλτα ταλαιπωρούνται εδώ και 16 χρόνια, διότι παρόλο που τους παραδόθηκαν οι κατοικίες δεν τους έδωσαν ποτέ τους τίτλους ιδιοκτησίας με αποτέλεσμα να μην έχουν δικαίωμα πώλησης ή μεταβίβασης.
Οι δικαιούχοι των εργατικών κατοικιών, από το Σεπτέμβριο του 1995 μέχρι σήμερα, δεν μπορούν να πουλήσουν ούτε να νοικιάσουν ή ακόμη και να μεταβιβάσουν τη κατοικία τους. Για δεκάδες κατοίκους των εργατικών κατοικιών η ύπαρξη των τίτλων ιδιοκτησίας θα ήταν σανίδα σωτηρίας λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.
Επιπλέον, πολλά από τα διαμερίσματα παραμένουν άδεια και ανεκμετάλλευτα διότι οι ιδιοκτήτες του εργάζονται ή ζουν εκτός των Διαβατών. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της 59χρονης Χ.Π. η οποία προσπαθεί εδώ και χρόνια να πουλήσει το διαμέρισμα που ουσιαστικά της ανήκει, λόγω χρεών που πρέπει να αποπληρώσει. «Λόγω κάποιων προβλημάτων υγείας αναγκάστηκα να πάρω κάποιο δάνειο που δεν μπορώ να αποπλήρωσω. Εάν μπορούσα να πουλήσω ένα σπίτι που μου ανήκει, αλλά δεν κατοικείται θα μου έλυνε τα χέρια. Ωστόσο, λόγω του υψηλού κόστους συντήρησης του σπιτιού έχω και ένα ακόμη οικονομικό βάρος να εξυπηρετήσω», τόνισε η 59χρονη.

Οι αποθηκευτικοί χώροι
Ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας Θεσσαλονίκης υποστηρίζει ότι το πρόβλημα που διαιωνίζεται στις συγκεκριμένες εργατικές κατοικίες οφείλεται στην έλλειψη μελέτης για τους αποθηκευτικούς χώρους που υφίστανται στα υπόγεια των πολυκατοικιών. Αυτό το διαδικαστικό λάθος που έγινε πριν από 16 χρόνια δεν επιτρέπει τη μεταβίβαση των αποθηκευτικών χώρων (οι οποίοι ανήκουν στα διαμερίσματα) και έτσι δεν μπορούσαν να δοθούν τίτλοι ιδιοκτησίας.
Το πρόβλημα των δικαιούχων θα λυθεί μόνο με τη σύνταξη νέων μελετών και με την ακόλουθη τροποποίηση των αδειών οικοδομής. Οι μηχανικοί του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας Θεσσαλονίκης, όπως μας είπαν, έχουν ήδη αποστείλει τα απαραίτητα στοιχεία στην κεντρική υπηρεσία του ΟΕΚ στην Αθήνα και περιμένουν την εξέλιξη του θέματος, χωρίς όμως να υφίσταται καθορισμένο χρονοδιάγραμμα. Η παροχή των τίτλων ιδιοκτησίας στους δικαιούχους θα είναι μια σημαντική «ανάσα» για τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι θα μεταπωλήσουν και θα εκμεταλλευτούν οικονομικά την ιδιοκτησία τους.


Share/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

About This Blog

ΑΡΧΕΙΟ

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP