"Πνίγεται" η Ελεούσα από την αιφνίδια άνοδο του υδροφόρου ορίζοντα

Των Έλενας Νοταρίδου, Ελένης Χατζηχρήστου 
Ένα ολόκληρο χωριό απειλείται με αφανισμό την τελευταία διετία, από τη δραματική άνοδο του υδροφόρου ορίζοντα που «σαπίζει» τα οικήματα και επηρεάζει την υγεία των κατοίκων. Πριν από τρία χρόνια, η ολοκλήρωση της κατασκευής του υδροηλεκτρικού φράγματος της Ελεούσας στον ποταμό Αξιό, συνοδεύτηκε με πανηγυρισμούς. Όμως....

λίγο αργότερα, οι κάτοικοι της Ελεούσας αντιλήφθηκαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά στην περιοχή τους. Τα υπόγεια των σπιτιών άρχιζαν να εμφανίζουν στους τοίχους τους σημάδια υγρασίας. Οι πρώτες ισχυρές βροχοπτώσεις συνοδεύτηκαν με έντονα πλημμυρικά φαινόμενα μέσα κι έξω από τον οικισμό. 

Αυτό που ακολούθησε όμως, ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη. Πέρσι το νερό «πότιζε» τους τοίχους των σπιτιών ανεβαίνοντας έως και στο ύψος του πρώτου ορόφου! Η υγρασία έγινε αφόρητη και προκάλεσε ρευματοπάθειες σε πολλούς από τους ηλικιωμένους κατοίκους. Η ραγδαία άνοδος του υδροφόρου ορίζοντα έγινε αντιληπτή και από το γεγονός ότι οι βόθροι τον σπιτιών γέμιζαν αμέσως με νερό. Τα φαινόμενα επιδεινώθηκαν τους τελευταίους μήνες. 

«Σκαρφαλώνει» η υγρασία 
Οι «Ρ» βρέθηκαν στην περιοχή και η εικόνα που αντικρίσαμε ήταν αποκαρδιωτική. Τελματωμένα τα νερά γύρω από το χωριό, ενώ απελπισμένοι οι κάτοικοι δείχνουν σε κάθε ευκαιρία τα σημάδια της υγρασίας στους τοίχους των σπιτιών τους. Ο Γιώργος Πιτσιλής τονίζει ότι αν σκάψεις βρίσκεις νερό σχεδόν στα δυο μέτρα, κάτι αδιανόητο για την περιοχή τους κι ενδεικτικό του μεγέθους του προβλήματος. Ο Χρήστος Παγώνης προσθέτει πως στο σπίτι του η υγρασία είναι εμφανής στους τοίχους, σε ύψος λίγο κάτω από τη σκεπή! 
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελεούσα των 400 περίπου κατοίκων δεν υπάρχει ούτε δίκτυο αποχέτευσης, ούτε ύδρευσης, γεγονός για το οποίο οι κάτοικοι πνέουν μένεα κατά της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ελεούσας Χαράλαμπος Ιωακειμίδης, χαρακτηρίζει δραματική την κατάσταση είναι δραματική, καθώς αρκετοί συγχωριανοί του σκέφτονται να εγκαταλείψουν το χωριό, επειδή όχι μόνο αναγκάζονται να δίνουν πολλά χρήματα για την επισκευή των τοίχων που κυριολεκτικά έχουν «μουλιάσει» από την υγρασία, και φοβούνται τι θα γίνει σε περίπτωση που σημειωθούν έντονες βροχοπτώσεις, αλλά ανησυχούν και για τις επιπτώσεις στην υγεία των ηλικιωμένων συγγενών τους. 

Η μελέτη και το φράγμα 
Η χρονική σύμπτωση της εμφάνισης του προβλήματος, μετά την έναρξη λειτουργίας του υδροηλεκτρικού φράγματος, είχε σαν αποτέλεσμα να αναζητηθούν ευθύνες από το δήμο Χαλκηδόνας στην κατασκευάστρια εταιρία του τεχνικού έργου, την ΤΕΡΝΑ. 
Δυο διαδοχικές συσκέψεις έγιναν, η τελευταία παρουσία ειδικού επιστήμονα. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι το πρόβλημα οφείλεται κυρίως στα αποστραγγιστικά δίκτυα που έχουν να καθοριστούν χρόνια, με αποτέλεσμα τα νερά να λιμνάζουν και να καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα. Τα νερά στις 4 αποστραγγιστικές τάφρους που περιβάλλουν την Ελεούσα μετατρέπονται σε στάσιμα και είναι ανέφικτή η απορροή των υδάτων. Οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων δυο ετών, είχαν σαν αποτέλεσμα να επιδεινώσουν την κατάσταση. 
Σύμφωνα με τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Χαλκηδόνας, η κατασκευή του φράγματος, είχε σαν αποτέλεσμα να γίνει πιο γρήγορα εμφανές το πρόβλημα. Δήμος και ΤΕΡΝΑ, συμφώνησαν ότι πρέπει να εκπονηθεί ειδική μελέτη στην ευρύτερη περιοχή, η οποία θα εντοπίσει επακριβώς τα αίτια του προβλήματος και θα υποδείξει τις ενδεδειγμένες λύσεις. Ο εκπρόσωπος της ΤΕΡΝΑ Γ. Σαραφίδης υποστηρίζει ότι δεν διαφαίνεται να υπάρχει ευθύνη του έργου στην άνοδο του υδροφόρο ορίζοντα, αποδίδοντας το πρόβλημα στα «μπουκωμένα» αποστραγγιστικά δίκτυα. 
Ο δήμος ζητά από την εταιρεία να αναλάβει τη χρηματοδότηση της μελέτης και το μέρος της ευθύνης που τυχόν της αναλογεί. Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Ι. Μπίκος είναι σαφής: « Αν δεν λυθεί το πρόβλημα τότε ο δήμος θα έχει κάθε νόμιμο δικαίωμα να προσφύγει στη δικαιοσύνη». Παράλληλα, ήδη συνεργεία προχωρούν σε μια προσπάθεια καθαρισμού των τάφρων. 


Share/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

About This Blog

ΑΡΧΕΙΟ

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP