Σπάνια κακτοειδή στη Μαγνησία

Της Ειρήνης Θεοδωρίδου

Η «Κρασούλα» για καλύτερο feng – shui, ο «Μεξικάνος» για την παραγωγή γάλακτος, ο «Αχινόκακτος» για την απορρόφηση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας είναι μόνο ορισμένα από τα 600 διαφορετικά είδη κάκτων που ανταγωνίζονται σε ομορφιά και χρηστικότητα τις τριανταφυλλιές, τις τουλίπες και τα καλλωπιστικά φυτά και αναπτύσσονται σε φυτώριο της Μαγνησίας, του δήμου Δέλτα.

Σε έξι θερμοκήπια και 4 συνολικά στρέμματα ο Κώστας Κεχαγιάς έκανε το χόμπι του επάγγελμα και πλέον εμπορεύεται και καλλιεργεί κάκτους από όλο τον κόσμο. Τα λεγόμενα «κακτοειδή» μετρούν 1.800 διαφορετικά είδη στον κόσμο και στο φυτώριο της Μαγνησίας βρίσκονται 600 από αυτά. «Η ενασχόληση μου ξεκίνησε σαν χόμπι το 1990 και σταδιακά έγινε η δουλειά μου. Χρειάζεται υπομονή, αλλά έχει είναι ένα επάγγελμα με ζήτηση όταν είσαι διατεθειμένος να το κυνηγήσεις», τόνισε ο κ. Κεχαγιάς. Οι κάκτοι «ταξιδεύουν» σε πρώιμο στάδιο από την Ολλανδία και την Κορέα προτού τους παραλάβει ο κ. Κεχαγιάς και αρχίσει τη φροντίδα τους. «Οι κάκτοι πιστεύω ότι έχουν τα πιο όμορφα λουλούδια. Ωστόσο, το κράτος δεν μας παρέχει καμία στήριξη, αλλά ευτυχώς που η ανταπόκριση του κόσμου είναι μεγάλη», σημείωσε. Κάθε κάκτος χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα καθώς άλλα είδη ανθίζουν σε διάρκεια 9 ετών, ενώ για ορισμένα ο χρόνος άνθησης μπορεί να παραταθεί έως και 20 χρόνια.
Οι ιδιαίτεροι και σπάνιοι κάκτοι της Μαγνησίας έχουν ταξιδέψει σε μεγάλες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά, όπως η Ρόδος και η Κέρκυρα, καθώς η δημιουργία βραχόκηπων με κάκτους είναι η σύγχρονη τάση διακόσμησης εξωτερικών χώρων και πόλος έλξης τουριστών.


Share/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

About This Blog

ΑΡΧΕΙΟ

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP