Έργα και ημέρες Σαραμάντου στο Ωραιόκαστρο

Της Χρύσας Κυριακού

Μπορεί να είχε χαρακτηριστεί από πολλούς ως το αουτσάιντερ των εκλογών, ωστόσο κατάφερε, έστω και τη Β' Κυριακή, να κατεβάσει από το «θρόνο» του τον επί 16 χρόνια δήμαρχο Ωραιοκάστρου, Ν. Μπάτο και να εκλεγεί δήμαρχος. Ο Δημήτρης Σαραμάντος «μετακόμισε» από την Καλλιθέα στο Ωραιόκαστρο και κλήθηκε να διοικήσει το νέο διευρυμένο δήμο (Ωραιοκάστρου, Μυγδονίας και Καλλιθέας) έχοντας στις πλάτες του ένα βαρύ φορτίο, καθώς οι κάτοικοι περίμεναν πολλά από αυτόν, όντας «κουρασμένοι» από την πολύχρονη διοίκηση Μπάτου.
Ήδη, ο νέος δήμαρχος μετρά περισσότερες από 100 μέρες στο δημαρχιακό θώκο με τα αρνητικά να υπερισχύουν των θετικών, αν και σε πολλές περιπτώσεις η ευθύνη δεν είναι του ίδιου του δημάρχου αλλά βαρύνει τους στενούς του συνεργάτες.
Παρόλο που ο Δ. Σαραμάντος υποσχόταν στο προεκλογικό του πρόγραμμα «μια νέα διοίκηση, με αρχές τη δημοκρατία, τη διαφάνεια και το σεβασμό στον πολίτη», τα γεγονότα που έλαβαν χώρα μόλις τις πρώτες ημέρες της διοίκησής του αποδεικνύουν το αντίθετο. Δεν πρόλαβε καλά-καλά να περάσει ένας μήνας και το πρώτο κρούσμα αλαζονείας έκανε την εμφάνισή του. Ειδικός σύμβουλος του δημάρχου τοιχοκόλλησε στην πόρτα του γραφείου του ανακοίνωση με την οποία προειδοποιούσε ότι όποιος μπει μέσα χωρίς την άδεια του, θα «εξοστρακιστεί» σε τοπική κοινότητα! Ο δήμαρχος αρκέστηκε να πει ότι επρόκειτο για μια αθώα πλάκα.

Τον «έκαψε» το Facebook
Λίγες ημέρες αργότερα έρχεται το δεύτερο χτύπημα. Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Θ. Ματσουκατίδης ανάρτησε στην προσωπική του σελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook (παρά τις συστάσεις του δημάρχου να μη διαθέτουν τέτοιου είδους σελίδες) τον ύμνο της 21ης Απριλίου. Αν και ο Δ. Σαραμάντος καταδίκασε, μετά το σάλο που προέκυψε, την εν λόγω κίνηση του αντιδημάρχου του, εντούτοις δεν προχώρησε στην αποπομπή του. Κάποιοι τον κατηγόρησαν για αυτό αλλά ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι «στη δημοκρατία δικαίωμα στην έκφραση έχουμε όλοι» και έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία στον κ. Ματσουκατίδη.

Σε όλες τις θέσεις
Από την πλευρά της, σύσσωμη η αντιπολίτευση εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ στον δήμαρχο για την απόφασή του να διορίσει τον εαυτό του σε όλες τις Επιτροπές του δήμου καθώς επίσης και γιατί όρισε αναπληρωτή δημάρχου τον εκπρόσωπο του από την Καλλιθέα, αγνοώντας, όπως είπαν, τη δικαιωματική αξίωση των πολιτών του Ωραιοκάστρου. Οι κινήσεις αυτές έδωσαν πάτημα στην αντιπολίτευση να κάνει λόγο για έλλειψη εμπιστοσύνης και φόβου από την πλευρά Σαραμάντου.

Τι θα γίνει τελικά με την ΕΥΑΘ;
Ένα από τα θέματα που ταλανίζει τους δημότες Ωραιοκάστρου είναι αυτό της ΕΥΑΘ. Προεκλογικά ο Δ. Σαραμάντος υποσχόταν ότι θα δώσει λύσεις είτε με επαναδιαπραγμάτευση, είτε με απένταξη από την εταιρία. Μετεκλογικά το θέμα φαίνεται πως έχει ξεχαστεί από τη διοίκηση. Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου ο κ. Σαραμάντος υποστήριξε ότι θα προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση με την ΕΥΑΘ. Κάτι που ακόμη οι δημότες δεν έχουν δει να πραγματοποιείται.

Πιστός στις προεκλογικές του δεσμεύσεις
Στα θετικά του νέου δημάρχου συγκαταλέγεται μεταξύ άλλων η πρόσφατη απόφαση για μείωση των δημοτικών τελών. Ο Δ. Σαραμάντος προεκλογικά είχε κάνει σημαία του τη μείωση των δημοτικών τελών, που θα «ανακούφιζε» χιλιάδες δημότες. Πιστός στις δεσμεύσεις του ο νέος δήμαρχος στην πρόσφατη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του δήμου πρότεινε την εξίσωση των δημοτικών τελών, του δημοτικού φόρου και του ΤΑΠ στις τρεις δημοτικές ενότητες του Καλλικράτειου δήμου.

«Πόθεν έσχες»
Στα θετικά του μπορεί να προσμετρήσει κανείς την πρόσφατη απόφασή του να ζητήσει το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών όλων των δημοτικών συμβούλων του δήμου, αν και ορισμένοι δημοτικοί σύμβουλοι θεώρησαν ότι η κίνησή του αυτή είχε σκοπό την προσβολή της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειας τους και έγινε για το θεαθήναι. «Μέσω του ουσιαστικού ελέγχου του 'πόθεν έσχες', στόχος είναι να επιτευχθεί η διαφάνεια και να αποδειχθεί η τιμιότητα των μελών της διοίκησης και των δημοτικών συμβούλων Ωραιοκάστρου ώστε, πέρα πάσης αμφιβολίας, να διαλυθούν σκιές και θολές κατηγορίες που αναπτύχθηκαν το τελευταίο διάστημα», ανέφερε η διοικούσα παράταξη του δήμου.

Σαραμάντος όπως Ψωμιάδης
Τις επόμενες ημέρες είναι πιθανό να δρομολογηθούν εξελίξεις στο δήμο Ωραιοκάστρου, καθώς ο φάκελος του νέου δημάρχου με τις 2 καταδικαστικές αποφάσεις (4077/2008 σε 15μηνη φυλάκιση και 3457/2009 σε 12μηνη φυλάκιση για παράβαση καθήκοντος στην υπόθεση της παράνομης μεταφοράς αδρανών υλικών από την διαχειρίστρια εταιρεία του λατομείου Μεσαίου), που εκκρεμούν εις βάρος του, από την εποχή που διατελούσε δήμαρχος Καλλιθέας, βρίσκεται πλέον στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Σύμφωνα με τον «Καλλικράτη» ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου θα έπρεπε ήδη να τεθεί «σε αυτοδίκαια αργία», έως ότου προσκομίσει αθωωτικές αποφάσεις, καθώς πρωτόδικα έχει ήδη καταδικαστεί. Η καταγγελία πολίτη του Ωραιοκάστρου προς το αρμόδιο όργανο που ελέγχει τη νομιμότητα των αιρετών, τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, Θ. Σώκο για να θέσει τον κ. Σαραμάντο σε αυτοδίκαια αργία έγινε πριν από λίγους μήνες. Ο κ. Σώκος ωστόσο παρέπεμψε το θέμα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, καθώς φέρεται να μην υπέκυψε στις πιέσεις που δέχθηκε από κομματικά στελέχη, τα οποία είχαν στηρίξει τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου και προεκλογικά.

Στο «κόκκινο» η κόντρα των «υποψηφίων» συνεχιστών του Σαραμάντου
Την ώρα, που αναμένεται η απόφαση του Νομικού Συμβουλίου, οι ενδοπαραταξιακές κόντρες στο εσωτερικό της δημοτικής παράταξης «Ωραιόκαστρο Τώρα» δίνουν και παίρνουν. Οι σχέσεις των «υποψηφίων» δημάρχων, που καλοβλέπουν την καρέκλα του Δ. Σαραμάντου, σε περίπτωση που το Νομικό Συμβούλιο αποφασίσει να τον θέσει σε αργία, έχουν χτυπήσει «κόκκινο». Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κόντρα μεταξύ του προέδρου του σώματος, Κ. Δούμπαλα και του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Α. Πολυχρονίδη. Οι δύο άνδρες, βασικοί διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου, καθ' όλη τη διάρκεια των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου διασταυρώνουν τα ξίφη τους, σε μια προσπάθεια ο ένας να υπερισχύσει του άλλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε περίπτωση που τα πράγματα εξελιχθούν άσχημα για τον κ. Σαραμάντο, ο ίδιος θέλει να «διορίσει» στη θέση του τον Κ. Δούμπαλα, στενό του συνεργάτη από την εποχή της Καλλιθέας, καθώς ο έτερος διεκδικητής έχει προσχωρήσει στην παράταξη πολύ πιο πρόσφατα και εκτός των άλλων, κατάγεται από το Ωραιόκαστρο και όχι από την περιοχή της Καλλιθέας, γεγονός που, κατά τον δήμαρχο, μετρά αρνητικά.


Share/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

About This Blog

ΑΡΧΕΙΟ

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP