«Δεδομένη η ΔΕΘ στη Σίνδο», λέει ο Γιουτίκας

Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε η αποστροφή του λόγου του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Νίκου Σηφουνάκη για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ, κατά την παρουσίαση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκη. Ο δήμαρχος Δέλτα δεν φαίνεται να ανησυχεί για το που θα πάει τελικά η Έκθεση, αλλά περισσότερο τον «καίει» η χωροθέτηση του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου, το οποίο φαίνεται ότι αποτελεί το νέο αγκάθι της υπόθεσης.

Ο κ. Σηφουνάκης αναφερόμενος στη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι το υπουργείο «δεν απορρίπτει καμία τεκμηριωμένη πρόταση θεσμικών φορέων, αρκεί η πρόταση αυτή να είναι ώριμη και να συγκεντρώνει ευρεία αποδοχή». Αναγνώρισε ωστόσο την προϊστορία της μεταφοράς της ΔΕΘ στη Σίνδο και σημείωσε ότι υπάρχει μια διαχρονική αποδοχή για τον προτεινόμενο χώρο του δήμου Δέλτα. Ο πρόεδρος της ΔΕΘ Γιάννης Κωνσταντίνου σημείωσε από την πλευρά του ότι «εντός του χρονοδιαγράμματος της διαγωνιστικής διαδικασίας που έχει προκηρύξει η ΔΕΘ δεν μπορούμε να απαγορέψουμε σε θεσμικούς φορείς να υποβάλλουν μια ώριμη εναλλακτική πρόταση, η οποία θα αξιολογηθεί στο τέλος από την κυβέρνηση». Μιλώντας στους «Ρεπόρτερς» ο δήμαρχος Δέλτα, Νίκος Γιουτίκας, σημείωσε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για κάτι που θεωρείται δεδομένο. «Πέντε κυβερνήσεις έδειξαν τη Σίνδο ως τον καταλληλότερο χώρο για τη μετεγκατάσταση της έκθεσης, οι φορείς της Θεσσαλονίκης υποστηρίζουν τη Σίνδο, οπότε δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να ανησυχούμε. Ως δήμος έχουμε ήδη ξεκινήσει να υλοποιούμε τις υποχρεώσεις που απαιτούνται για να προχωρήσει το έργο», τόνισε. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης επανέφερε στο προσκήνιο το θέμα της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ στην περιοχή των Λαχανόκηπων, εντός των ορίων του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Αντιδράσεις της ΝΔ
Η τοποθέτηση του κ. Σηφουνάκη προκάλεσε την άμεση αντίδραση του βουλευτή της ΝΔ Σταύρου Καλαφάτη. «Δηλαδή, η απόφαση που λήφθηκε και επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας και επί ΠΑΣΟΚ πριν λίγους μήνες, να μετεγκατασταθεί η Δ.Ε.Θ. στη Σίνδο, τίθεται εν' αμφιβόλω από την ίδια την κυβέρνηση;», τόνισε ο κ. Καλαφάτης σε ανακοίνωση του στην οποία αναφέρεται παρακάτω ότι το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει με «πρωτοφανή προχειρότητα ένα σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή, όπως είναι το Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης». Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η ανακοίνωση που εξέδωσε η διοικούσα επιτροπή της ΝΔ για το θέμα, στην οποία αναφέρεται ότι «η απόπειρα του κ. Νίκου Σηφουνάκη να ανοίξει και πάλι το θέμα της χωροθέτησης της νέας ΔΕΘ, θέμα το οποίο έχει κλείσει και η κυβέρνηση καθυστερεί χαρακτηριστικά να το δρομολογήσει, αποδεικνύει περίτρανα ότι μόνος στόχος των αρμοδίων υπουργών είναι να εγκαινιάσουν νέες γραφειοκρατικές διαδικασίες». Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε από την πλευρά του ότι «αντί να ανοίξει ένας ατελέσφορος διάλογος για ένα θέμα που έχει ήδη αποφασιστεί, να επικεντρωθούν οι πρωτοβουλίες στον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσει να ολοκληρωθεί το εγχείρημα το συντομότερο δυνατό».

Διεκδίκηση του Συνεδριακού Κέντρου
Στο μεταξύ βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την ανάδειξη τεχνικού συμβούλου της ΔΕΘ. Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν στα τέλη Απριλίου και θα επιλεγεί μία από τις πέντε κοινοπραξίες που έχουν υποβάλλει τις προτάσεις τους. Ο ανάδοχος που θα επιλεγεί θα συνάψει σύμβαση με τη ΔΕΘ για δύο χρόνια και θα αναλάβει να εξετάσει το έργο του νέου εκθεσιακού κέντρου και της κατασκευής των νέων εκθεσιακών εγκαταστάσεων στη Σίνδο, την ανάπλαση του υφιστάμενου χώρου και την κατασκευή του διεθνούς συνεδριακού κέντρου μεταξύ τριών εναλλακτικών περιοχών: Σίνδος, Μίκρας και Θεσσαλονίκης. Το τελευταίο μάλιστα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς φαίνεται ότι δεν έχει «κλειδώσει» η κατασκευή συνεδριακού κέντρου στη Σίνδο. «Το μνημόνιο που έχουμε υπογράψει δεν αναφέρεται στο Συνεδριακό Κέντρο, αλλά στη μεταφορά του εκθεσιακού χώρου. Εμείς θα διεκδικήσουμε τη ΔΕΘ “πακέτο”», τόνισε ο κ. Γιουτίκας. Έτσι ανατρέπονται οι δεσμεύσεις των παλαιότερων αιρετών του δήμου Δέλτα, οι οποίοι υποστήριζαν ότι στη Σίνδο είναι «δεδομένο» ότι θα έρθουν και η ΔΕΘ και το συνεδριακό της κέντρο.


Share/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

About This Blog

ΑΡΧΕΙΟ

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP