Ανησυχία για τα κουνούπια στη δυτική ύπαιθρο

Σε συναγερμό βρίσκονται οι τοπικές Αρχές και οι υγειονομικές υπηρεσίες σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, καθώς ο καλός καιρός έχει οδηγήσει στην επανεμφάνιση των κουνουπιών, πριν ξεκινήσουν οι ετήσιοι ψεκασμοί. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στην Κεντρική Μακεδονία, όπου πέρσι είχαν καταγραφεί δεκάδες κρούσματα και υπήρξαν πολλά θύματα του ιού του Δυτικού Νείλου, τον οποίο μεταδίδουν τα κουνούπια.
Παράλληλα, οι Δήμοι και η Περιφέρεια πραγματοποίησαν πρόσφατα σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη, στην οποία και διατυπώθηκε η έντονη ανησυχία για την επανεμφάνιση του ιού. «Τα κουνούπια κάνουν παρέλαση στο Κιλκίς» τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς, Χρήστος Γκουντενούδης, επισημαίνοντας ότι καίριος είναι ο ρόλος των πλημμυρών του περασμένου έτους.
Τον καίριο ρόλο της αυτοδιοίκησης υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος Χαλκηδόνας Γιάννης Μπίκος, καθώς «αν δεν ενεργοποιηθούν οι Δήμοι δεν θα υπάρξουν τα αποτελέσματα που θέλουμε. Πρέπει κάθε δήμος να εφοδιαστεί με ένα πολυμηχάνημα ώστε να αντιμετωπίζει το πρόβλημα των κουνουπιών στις εστίες αναπαραγωγής τους και στη συνέχεια η Περιφέρεια να κάνει τη δουλειά της με τους ψεκασμούς».
Ο τουρισμός και η τοπική οικονομία είναι και αυτά ένα πιθανό θύμα των κουνουπιών και του ιού του Δυτικού Νείλου, επεσήμανε ο ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Γιάννης Γιώργος. «Δεν θα πατήσει τουρίστας σε μέρη όπου υπάρχουν κουνούπια. Όσοι έρχονται δεν θα ξανάρθουν αν θυμούνται με μελανά χρώματα τις διακοπές που έζησαν στον τόπο μας» προσέθεσε ο πρόεδρος του Κέντρου Καταπολέμησης Κουνουπιών Σερρών, Κώστας Σίμογλου.
Στις 11 Απριλίου πραγματοποιήθηκε ημερίδα από το ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνεργασία με την 3η και 4η Υγειονομική Περιφέρεια Ελλάδας, με τίτλο “Ενέργειες Αγωγής Υγείας για την προστασία από τα κουνούπια και τον ιό του Δυτικού Νείλου”.
Στόχος της ημερίδας ήταν η ενημέρωση του μαθητικού πληθυσμού της Κεντρικής Μακεδονίας για τον ιό του Δυτικού Νείλου και συμμετείχαν διευθυντές και υπεύθυνους Αγωγής Υγείας της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Κεντρικής Μακεδονίας.
Η εκδήλωση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης δραστηριοποίησης του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του ιού, μέρος της οποίας αποτελεί και η συνεχής ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών στην Κεντρική Μακεδονία.

Προγράμματα καταπολέμησης
Στο μεταξύ, σύντομα αρχίζει το πρόγραμμα παρακολούθησης των προνυμφών και των κουνουπιών, καθώς και οι παρεμβάσεις με προνυμφοκτονία. Ο γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης κ. Θύμιος Σώκος ανακοίνωσε ς τη διάθεση πίστωσης 1.990.000 € για την καταπολέμηση των κουνουπιών στην Κεντρική Μακεδονία. Το πρόγραμμα για την καταπολέμηση των κουνουπιών θα υλοποιήσει η Περιφέρεια Κεντρικής σε όλες τις περιφερειακές ενότητες.

Με… κοτόπουλα
«Η ΤΕΔΚ Νομού Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Florida των ΗΠΑ που διαθέτει σημαντική τεχνογνωσία, εξειδίκευση, μέσα και πόρους, ξεκινά ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα έγκαιρου εντοπισμού του ιού του δυτ. Νείλου με παγίδες με κοτόπουλα, ώστε με την έγκαιρη διάγνωση να είναι δυνατή η άμεση και στοχευμένη καταπολέμηση των μεταφορέων κουνουπιών πριν μεταδώσουν τον ιό στον άνθρωπο». Τα παραπάνω σημειώνονται μεταξύ άλλων σε πρόσφατη ανακοίνωση της ΤΕΔΚ. Αν μη τι άλλο, πρόκειται για ενδιαφέρουσα πρόταση…
Τατιάνα Κερασίδη



Share/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

About This Blog

ΑΡΧΕΙΟ

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP