Εθελοντές Πυροσβέστες Κουφαλίων: «Το κάνουμε επειδή το γουστάρουμε πραγματικά...»

Ρεπορτάζ: Έλενα Κούση

«Όλοι εμείς οι εθελοντές που είμαστε μέλη του συλλόγου δεν αποσκοπούμε σε κάτι. Το κάνουμε επειδή το γουστάρουμε πραγματικά» μου εξήγησε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΔΙΠ (Σύλλογος Εθελοντών Πυροσβεστών-Διασωστών Κουφαλίων), Μιχάλης Φαργκάνης όταν τον ρώτησα αν αξίζει τον κόπο να συμμετέχει κάποιος σε αυτήν την προσπάθεια. Κατά την διάρκεια της συζήτησης μας αντιλήφθηκα το εύρος της δράσης του συλλόγου, αφού έχει παρόμοιο αντικείμενο δράσης με έναν πυροσβέστη. Από την κατάσβεση πυρκαγιών μέχρι τροχαία ατυχήματα, φυσικές καταστροφές, απεγκλωβισμούς και έρευνες αγνοουμένων.

Ο ΣΕΔΙΠ ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο 2007 από τον διοικητή της Πυροσβεστικής Γιαννιτσών και από πολίτες των Κουφαλίων. Στο σύλλογο δραστηριοποιούνται περίπου 100 μέλη που έχουν εκπαιδευτεί από την πυροσβεστική υπηρεσία. Πέρα από τους εθελοντές Πυροσβέστες, μέλη του συλλόγου είναι 4 άτομα τα οποία είναι πιστοποιημένα από τον ερυθρό σταυρό και το ΕΚΑΒ ως διασώστες. «Η συμβολή του δήμου», όπως είπε ο κ. Φαργκάνης, «είναι μεγάλη σε αυτήν την προσπάθεια». Δεν καλύπτει μόνο όλα τα έξοδα του πυροσβεστικού οχήματος που διαθέτει ο σύλλογος αλλά τους έχει παραχωρήσει και τον χώρο όπου στεγάζονται σήμερα. «Αυτά τα παραχώρησε η προηγούμενη δημοτική αρχή του καποδιστριακού δήμου Κουφαλίων όχι του καλλικρατικού» εξήγησε. «Επίσης,» πρόσθεσε, «το τηλέφωνο, το ίντερνετ και το ρεύμα είναι έξοδα που τα καλύπτει ο δήμος και δεν τα επιβαρυνόμαστε εμείς» ανέφερε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΔΙΠ.

Οι ανάγκες του συλλόγου
Το όραμα του κ. Φαργκάνη αλλά και των μελών του συλλόγου είναι να φτάσουν όσο μπορούνε πιο ψηλά σε επίπεδο εκπαίδευσης και υποδομής. «Να αποκτήσουμε και άλλο πυροσβεστικό όχημα που το χρειαζόμαστε άμεσα. Έτσι το ένα θα καλύπτει τα περιστατικά και το άλλο θα βρίσκεται σε επιφυλακή. Επίσης θα πρέπει να φτιάξουμε νέες στολές επειδή οι περισσότερες έχουν καταστραφεί, να πάρουμε κράνη, να έχουμε μπότες, να αποκτήσουμε περισσότερο εξοπλισμό διασωστικό, πράγματα που τα στερούμαστε αυτή την στιγμή».
Πέρα από τη συμμετοχή σε ριψοκίνδυνες αποστολές, ο Σύλλογος Εθελοντών Πυροσβεστών-Διασωστών Κουφαλίων αναπτύσσει και πλούσια κοινωνική δράση. Οι άνδρες του συμμετέχουν σε δεντροφυτεύσεις, εθελοντικές αιμοδοσίες και άλλες παρόμοιες ενέργειες. Μια τέτοια πρωτοβουλία έλαβε χώρα την Κυριακή 3 Απριλίου, στο Κέντρο Υγείας Κουφαλίων, όπου μέλη του ΣΕΔΙΠ συμμετείχαν σε εθελοντική αιμοδοσία από τις 9 το πρωί μέχρι τη μια το μεσημέρι.


Share/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

About This Blog

ΑΡΧΕΙΟ

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP