Μεσαίο - Φιλαδέλφεια: Μαίνεται η αντιπαράθεση για τη συγχώνευση σχολείων

Της Χριστίνας Σιδοπούλου

Ανοικτή παραμένει η αντιπαράθεση στο δήμο Ωραιοκάστρου αναφορικά με το θέμα της συγχώνευσης των σχολείων. Ο λόγος για την κατάργηση του δημοτικού σχολείου στο Μεσαίο και η συγχώνευσή του με αυτό της Ν. Φιλαδέλφειας. O σύλλογος γονέων του δημοτικού Ν. Φιλαδέλφειας συμφωνεί με την υπουργική απόφαση που προβλέπει τη συγχώνευση, ενώ οι γονείς του Μεσαίου αντιδρούν και απαντούν με κινητοποιήσεις, έχοντας στο πλευρό του τη δημοτική αρχή Ωραιοκάστρου.
Στις 4 Απριλίου και ως συνέχεια των κινητοποιήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, ο σύλλογος γονέων του Μεσαίου πραγματοποίησε συμβολική κατάληψη στη διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης.
Οι γονείς υποστηρίζουν ότι τα κριτήρια για τις συγχωνεύσεις δεν είναι εκπαιδευτικά, όπως θα ‘πρεπε, αλλά λογιστικά. Ζητούν ακόμη, να ανεγερθεί νέο δημοτικό σχολείο, κάτι που εδώ και χρόνια η Νομαρχία είχε ανακοινώσει, πως θα πραγματοποιήσει, στοχεύοντας στην αναβάθμιση της παροχής εκπαίδευσης. Η πρώτη κίνηση διαμαρτυρίας από το σύλλογο γονέων έγινε στις 28 Μαρτίου με το συμβολικό αποκλεισμό για μία ώρα της παλαιάς εθνικής οδού Κιλκίς-Θεσσαλονίκης (βλ. σχετική φωτογραφία).
Ο δήμος Ωραιοκάστρου συμμετείχε στον αποκλεισμό με αντιπροσώπους επικεφαλής αντιδημάρχους, δημοτικούς συμβούλους και τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου. Ο δήμαρχος Δημήτρης Σαραμάντος σε δηλώσεις του υποστήριξε, πως «με τη συγχώνευση των σχολείων οι μαθητές θα αναγκάζονται να διανύουν καθημερινά 18 χιλιόμετρα για πάνε στα μαθήματα και να επιστρέψουν στα σπίτια τους». Πρόσθεσε, ότι οι δύο αυτές περιοχές έχουν αυξανόμενη οικιστική ανάπτυξη και ένα εξίσου αυξανόμενο αριθμό μαθητών.

Τι λένε στη Ν. Φιλαδέλφεια
Αντίθετη άποψη εκφράζει ο σύλλογος γονέων Νέας Φιλαδέλφειας και τάσσεται υπέρ της συγχώνευσης των δημοτικών σχολείων θεωρώντας την εκπαιδευτικά ωφέλιμη, δεδομένου ότι, λόγω έλλειψης προσωπικού, η Α’ και Β’ τάξη του εξαθέσιου σχολείου Μεσαίου βρίσκονται σε συνδιδασκαλία ήδη από τον Ιανουάριο και η Β’ και Γ’ τάξη του πενταθέσιου σχολείου της Ν. Φιλαδέλφειας βρέθηκαν σε συνδιδασκαλία για δύο εβδομάδες τον ίδιο μήνα. «Συμμεριζόμαστε την αντίδραση των γειτόνων μας για την κατάργηση του σχολείου τους, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθούμε την υποβάθμιση των σχολείων μας με βάση την απόφαση του υπουργείου, την οποία θεωρούμε δεδομένη» τονίζεται σε ανακοίνωση των γονέων της Ν. Φιλαδέλφειας.

* Φωτογραφία dimotikofiladelfias.blogspot.com


Share/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

About This Blog

ΑΡΧΕΙΟ

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP