Προχωρά το αποχετευτικό δίκτυο της Χαλκηδόνας

Της Στελίνας Γλάστρα

Στην τελική ευθεία φαίνεται πως μπαίνει το αποχετευτικό δίκτυο του δήμου Χαλκηδόνας μετά την επέκταση του σε Ακροπόταμο, Καστανά και Πρόχωμα. Μετά από χρονοβόρες προσπάθειες και μελέτες, οι κοινότητες του νεοσύσταστου Καλλικρατικού Δήμου εντάσσονται στα πλαίσια του προγράμματος «Αποχέτευση και Επεξεργασία Αστικών Λυμάτων» του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Όπως εξήγησε στους «Ρεπόρτερς» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Γιάννης Μπίκος, ο στόχος για τη σταδιακά επίλυση του ζητήματος επετεύχθη, καθώς ο φάκελος του έργου έχει ήδη κατατεθεί στην αρμόδια υπηρεσία και βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης.

Επί σειρά ετών ο τεράστιος όγκος των αστικών και βιομηχανικών λυμάτων καθώς και των βοθρολύματων κατέληγαν ανεξέλεγκτα και ακατέργαστα σε ρέματα και χωράφια προκαλώντας άμεση περιβαλλοντική μόλυνση. Επιπλέον η ήδη υπάρχουσα μονάδα επεξεργασίας των Κουφαλίων είναι πολύ παλιά και ιδιαίτερα επιβαρυμένη, με αποτέλεσμα να μην αντέχει τον όγκο των λυμάτων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπερχειλίζει και να επιβαρύνει όχι μόνο τη γύρω περιοχή αλλά και τα νερά του ποταμού Αξιού.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο κ. Μπίκος μιλά για κακοποίηση του περιβάλλοντος της περιοχής, τονίζοντας ότι «το ζήτημα έπρεπε να λυθεί άμεσα». Τη στιγμή που στις περιοχές του δήμου Χαλκηδόνας οι υποδομές των μονάδων επεξεργασίας λυμάτων είτε έχουν κατασκευαστεί είτε βρίσκονται σε διαδικασία έγκρισης, η ολοκλήρωση τους δεν προχωρά εξαιτίας αδυναμίας ολοκλήρωσης του κεντρικού αποχετευτικού αγωγού ο οποίος θα καλύπτει το σύνολο των οικισμών Γέφυρα, Αγχίαλο, Άγιο Αθανάσιο, Βαθύλακο και Μεσημβρία. Για την ακρίβεια υπολείπονται περίπου 2,5 χιλιόμετρα της συνολικής κατασκευής, η οποία θα καταλήξει στο κεντρικό αποχετευτικό σύστημα του Καλοχωρίου.

«Μεγαλόπνοο» το έργο
Παρόλα αυτά ο κ. Μπίκος εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος και χαρακτηρίζοντας το έργο «μεγαλόπνοο», ανέφερε πως οι οικισμοί είναι σχεδόν έτοιμοι να ενταχθούν στο πρόγραμμα της αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων. Συγκεκριμένα η μονάδα επεξεργασίας της Χαλκηδόνας έχει ολοκληρωθεί και αναμένει τη σύνδεση της με τον κεντρικό αγωγό. Ο Βαθύλακος και η Μεσημβρία έχουν καταθέσει τον φάκελο του έργου αναμένοντας την έγκριση του, ενώ η Γέφυρα βρίσκεται σε ώριμη κατάσταση περιμένοντας προέγκριση της μελέτης για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από το αρμόδιο Υπουργείο με σκοπό να υποβάλει τον φάκελο έγκρισης.

Υψηλό το κόστος
Το συνολικό κόστος του έργου δεν έχει υπολογιστεί καθώς βρίσκεται ακόμη σε διαδικασία έγκρισης. Όπως δήλωσε ο κ.Μπίκος:« Το κόστος σίγουρα αναμένεται πολύ υψηλό αλλά θα το αντιμετωπίσουμε», ιδιαίτερα εφόσον πρόκειται για ένα ζήτημα ζωτικής σημασίας που επί χρόνια ταλαιπώρησε τους κατοίκους της περιοχής. Την διαχείριση των λυμάτων έχει αναλάβει η ΔΕΥΑΘ ενώ συνολικά το έργο της Αποχέτευσης και Επεξεργασίας Λυμάτων εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α) 2007-20013 του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.


Share/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

About This Blog

ΑΡΧΕΙΟ

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP