«Στα λόγια» ο παράδρομος των Μαλγάρων

Της Μαριάννας Μπουντούρη

Κατακόρυφη είναι η αύξηση των φορτηγών αλλά και των επιβατικών αυτοκινήτων τα οποία μετά από τις νέες τιμολογήσεις των διοδίων των Μαλγάρων καταφεύγουν, στην κυριολεξία, στην τακτική της «πλαγίας» οδού και αποφεύγουν τα διόδια περνώντας μέσα από τους οικισμούς της Χαλάστρας και των Κυμίνων καθώς δεν υπάρχει παρακαμπτήριος δρόμος.

Στους οικισμούς γύρω από τα διόδια των Μαλγάρων οι κάτοικοι διαμαρτύρονται καθώς δεν υπάρχει εναλλακτική διαδρομή για την παράκαμψη τους, η οποία να μη διέρχεται μέσα από τις Δημοτικές Ενότητες της Χαλάστρας και των Κυμίνων. Έτσι, και οι ίδιοι επιβαρύνονται οικονομικά για τις καθημερινές τους μετακινήσεις και παράλληλα υφίστανται την καθημερινή διέλευση βαρέων οχημάτων μέσα από κατοικημένες περιοχές. «Μας έχουν ρημάξει. Καθημερινά υπέρβαρα αυτοκίνητα περνούν μέσα από τα χωριά, χαλάνε τους δρόμους, προκαλώντας πολλά προβλήματα στον οικισμό», σημείωσε ο πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Χαλάστρας. Στην ίδια κατεύθυνση ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Μαλγάρων, Παναγιώτης Σουμπάρας, τόνισε: «Είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Βέβαια η ύπαρξη περιφερειακού δρόμου στα Μάλγαρα εξομαλύνει την κατάσταση. Πάντως το ζήτημα του παράδρομου έχει τεθεί ήδη στο τεχνικό πρόγραμμα του νέου δήμου και μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού ελπίζω να προχωρήσει το θέμα».

Μεγάλο το πρόβλημα στα Κύμινα
«Οδηγοί φορτηγών, για να γλιτώσουν δέκα με δεκαπέντε ευρώ, περνούν μέσα από τα Κύμινα 24 ώρες το 24ωρο. Έχουν ραγίσει σπίτια, χαλάνε δρόμους και προκαλούν ατυχήματα. Είναι μεγάλα φορτηγά, τα οποία τρέχουν και δεν μπορούν εύκολα να στρίψουν στους μικρούς δρόμους προκαλώντας κυκλοφοριακή συμφόρηση. Δεν είναι δρόμοι για φορτηγά, αλλά για Ι.Χ.», σημείωσε ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Κυμίνων, Βασίλης Κατούνας. Για τις ανατιμήσεις στα διόδια των Μαλγάρων και το πρόβλημα στις μετακινήσεις των κατοίκων, ο κ. Κατούνας επισήμανε: «Το μισό μεροκάματο φεύγει στα διόδια και στη βενζίνη. Αν μας έδιναν κάρτες ελεύθερης η μειωμένης διέλευσης από τα διόδια, θα λυνόταν το πρόβλημα και των τοπικών φορτηγών».

Παρέμβαση Ψωμιάδη - Τζιτζικώστα
Το ζήτημα έχει φτάσει ήδη στο αρμόδιο υπουργείο, μετά από σχετική επιστολή του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ψωμιάδη προς τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρη Ρέππα. Ο κ. Ψωμιάδης ζήτησε από τον Υπουργό να «ενεργήσει τα δέοντα για την επίλυση του προβλήματος» με την κατασκευή παραδρόμων, την καθιέρωση κάρτας ελεύθερης διέλευσης για τους κατοίκους περιοχών πέριξ των διοδίων και τη μείωση του κόστους όλων των διοδίων κατά μήκος των εθνικών οδών «ώστε να καλύπτουν απλώς το κόστος συντήρησης (περίπου μείωση κατά 50%)».
Σε παρέμβαση του για το θέμα ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε ότι η υφιστάμενη κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. «Εκτός από το κίνδυνο ατυχημάτων που υπάρχει, υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων και πρέπει σύντομα να βρεθεί μια λύση, όπως για παράδειγμα η κατασκευή παράπλευρων δρόμων οι οποίοι δε θα διέρχονται από τους οικισμούς. Εμείς είμαστε πρόθυμοι εφόσον ο δήμος έχει έτοιμες μελέτες να δρομολογήσουμε άμεσα το έργο αυτό», κατέληξε.


Share/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

About This Blog

ΑΡΧΕΙΟ

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP