Εγκρίθηκε το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Χαλκηδόνας για το 2011

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο Χαλκηδόνας το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου για το 2011. Όπως ανέφερε στην εισήγηση του ο αντιδήμαρχος πολεοδομίας-περιβάλλοντος-χωροταξίας και τεχνικών έργων, Γιάννης Μπίκος, το τεχνικό πρόγραμμα «αντανακλά τις συνθήκες μέσα στις οποίες συστήνεται και συγκροτείται η νέα αυτοδιοικητική δομή». Δηλαδή από τη μια πλευρά υπάρχουν συγκεκριμένοι περιορισμοί που προκύπτουν «από την ακραία δυσμενή οικονομική συγκυρία» και από την άλλη πλευρά το πρόγραμμα συντάσσεται «χωρίς να ολοκληρωθεί η νέα διοικητική δομή του ενιαίου δήμου Χαλκηδόνος».
Αν όλα κυλήσουν σύμφωνα με τον προγραμματισμό της νέας διοίκησης, τα επόμενα χρόνια και στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΠΕΡΑΑ θα μπορέσουν να κατασκευαστούν έργα αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού.
Το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Χαλκηδόνας κινείται σε δυο άξονες. Στα έργα του ενιαίου δήμου και στα έργα των επιμέρους δημοτικών ενοτήτων τα οποία υποδιαιρούνται σε «συνεχιζόμενα» και «νέα». Από το σύνολο των έργων που θα δρομολογηθούν, το 80% θα κατανεμηθεί στις δημοτικές ενότητες ενώ το 20% στο νέο δήμο. Όσον αφορά στην κατανομή των πιστώσεων, αυτές θα προέρχονται από τα τακτικά έσοδα, τα ανταποδοτικά τέλη, τη ΣΑΤΑ και τις επιχορηγήσεις του υπουργείου Εσωτερικών για έκτακτες ανάγκες.

Ο στόχος του προγράμματος
Κεντρικός στόχος του προγράμματος, σύμφωνα πάντα με τον κ. Μπίκο, είναι «να οδηγήσει σε εξυγίανση και εξορθολογισμό των παρεχόμενων τεχνικών υπηρεσιών του νέου δήμου προς τους δημότες, ξεκινώντας από αφετηριακή βάση». Στη διαδικασία εκπόνησης του επιχειρησιακού προγράμματος θα μελετηθούν και θα ιεραρχηθούν όλες οι προτάσεις και τα αιτήματα που κατατέθηκαν από τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες. Δεν είναι όμως δυνατόν να υλοποιηθούν όλες. Αυτό, εξήγησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, οφείλεται επειδή «τα “νέα έργα”, πέραν αυτών που έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, μετά βίας καλύπτουν τις στοιχειώδεις ανάγκες κάθε δημοτικής ενότητας όπως συντήρηση κοινόχρηστων χώρων, δρόμων, δημοτικού φωτισμού και καθαρισμούς». Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, «οι δημότες μας να είναι σίγουροι ότι η δημοτική αρχή θα κάνει ότι απαιτείται για να εξασφαλισθούν άμεσα οι πόροι, ώστε να λειτουργήσει εύρυθμα ο δήμος».

Η «μοιρασιά» ανά περιοχή
Την αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος ανέλαβε ο δήμαρχος Χαλκηδόνας κ. Δαϊκούδης. Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε στα Κουφάλια υπάρχουν 30 συνεχιζόμενα έργα εκ των οποίων τα 5 δεν έχουν ολοκληρωθεί. Το κόστος των έργων υπολογίζεται στο 1 εκατομμύριο 100 χιλιάδες ευρώ. Από αυτά οι 650.000 ευρώ πρόκειται να καταβληθούν από την Περιφέρεια, τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων και άλλους φορείς, ενώ ο δήμος Χαλκηδόνας θα κληθεί να καταβάλλει τα υπόλοιπα χρήματα. Στον Άγιο Αθανάσιο υπάρχουν 57 συνεχιζόμενα έργα εκ των οποίων τα 15 βρίσκονται σε εξέλιξη. Η δαπάνη ανέρχεται σε 3 εκατομμύρια 300 χιλιάδες ευρώ και μοιράζεται ως εξής: Ο δήμος υποχρεούται να καταβάλει από ίδιους πόρους 2.750.000 ευρώ και ΝΑΘ, ΟΣΚ, ΕΠΕΒ ή άλλοι φορείς 700.000 ευρώ. Τέλος στη Χαλκηδόνα οι δαπάνες ανέρχονται σε 800.000 ευρώ. Οι 500.000 ευρώ προέρχονται από χρηματοδότηση και οι 300.000 ευρώ από χρήματα που μπήκαν στα ταμεία του δήμου μέσω διαφόρων προγραμμάτων όπως ο «Θησέας» και τα οποία δεν θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του δήμου.



ΠΛΑΙΣΙΟ

Σημειώστε…

- Στο δημοτικό συμβούλιο με SMS
Μέσω μηνύματος στο κινητό τους τηλέφωνο ενημερώνονται, εδώ και λίγο καιρό, οι δημότες της Χαλκηδόνας για το πότε θα πραγματοποιούνται οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Η πρωτοβουλία ανήκει στον πρόεδρο του Σώματος, Κώστα Πλαγάκο, ο οποίος, ως νέος άνθρωπος, σκέφτηκε να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την τεχνολογία. Όσοι ενδιαφέρονται να πληροφορούνται μέσω του κινητού τους τηλεφώνου δεν έχουν παρά να επικοινωνήσουν με το 23913 30153-4 ή να στείλουν τον αριθμό κλήσης τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση ds.xalk@n3.syzefxis.gov.gr.
- Μαλλιά κουβάρια Μπίκος-Τζανής
Φωτιές άναψε στο δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας η ασφαλτόστρωση του δρόμου μπροστά από τις εγκαταστάσεις της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στη Νέα Μεσήμβρια. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Τζανής κατηγόρησε τον Μπίκο πως διέρρευσε στον Τύπο και σε παράγοντες του «δικέφαλου» ότι αυτός και ο Μαυρουδής ευθύνονται για το ότι δεν ασφαλτοστρώθηκε ο δρόμος μπροστά από το αθλητικό κέντρο. Ο Μπίκος του απάντησε ότι είναι εμπαθής επειδή τον «πονάει» που είναι στην αντιπολίτευση και εκεί θα μείνει «για πολλά χρόνια» και κάπου εκεί χάθηκε η… μπάλα. Στον καυγά μπλέχτηκαν και άλλοι σύμβουλοι της πλειοψηφίας οι οποίοι επιτέθηκαν στον πρόεδρο του ΔΣ επειδή αδυνατούσε να επιβάλλει την τάξη, ενώ δυο τρεις από αυτούς αποχώρισαν για λίγο από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Τα πνεύματα ηρέμησαν μόνο όταν παρενέβη ο δήμαρχος και δήλωσε ότι δεν επιτρέπει σε κανέναν θεσμικό ή εξωθεσμικό παράγοντα του ΠΑΟΚ να διαπομπεύει δημοτικό σύμβουλο της Χαλκηδόνας.
- Τα παράπονα στον υπουργό…
Αίτημα στον υπουργό Πολιτισμού, Παύλο Γερουλάνο, να στηρίξει χρηματικά τη διαμόρφωση του αύλειου χώρου μπροστά από τον Μακεδονικό τάφο νούμερο 3 θα καταθέσει σύντομα ο δήμος Χαλκηδόνας. Όπως λέγεται στην περιοχή, ο καλλωπισμός του χώρου θα βοηθήσει στην αύξηση της επισκεψιμότητας στο χώρο.


Share/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

About This Blog

ΑΡΧΕΙΟ

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP