«Πράσινα» σχολεία αποκτά ο δήμος Χαλκηδόνας

Της Στελίνας Γλάστρα

Φωτοβολταϊκά συστήματα σε στέγες σχολείων και δημοτικών κτιρίων πρόκειται να εγκαταστήσει ο δήμος Χαλκηδόνας μετά την ένταξη του στο επιχειρησιακό πρόγραμμα "Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη". Όπως ανέφερε στην εφημερίδα μας ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Μπίκος: «Στόχος είναι μια ριζική αναβάθμιση της ενεργειακής κατάστασης των σχολικών μονάδων και των δημοτικών καταστημάτων».

Ο τρόπος λειτουργίας τους αλλάζει ολοκληρωτικά. Σχολεία και κτίρια του Δήμου γίνονται ενεργειακά αυτόνομα Παράλληλα με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, νέα ενεργειακά κουφώματα και τζάμια αντικαθιστούν τα παλιά. Τις εργασίες τοποθέτησης και αντικατάστασης θα αναλάβει εξ ολοκλήρου ο Δήμος με τα έξοδα να επιδοτούνται από το πρόγραμμα ΕΠΕΡΡΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος . Στόχος με την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών είναι τόσο η εξοικονόμηση ενέργειας από εναλλακτικές πηγές αλλά και η προστασία του περιβάλλοντος.

Παραγωγή ρεύματος από βιοαέριο
Αυτές δεν είναι οι μόνες ενέργειες που «τρέχουν» αφού σε εξέλιξη βρίσκονται άλλες δύο μελέτες για την κατασκευή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από βιοαέριο. Πιο συγκεκριμένα όπως εξήγησε στους «ΡΕΠΟΡΤΕΡΣ» ο κ. Γιάννης Μπίκος, στην περιοχή υπάρχει ένας τεράστιος όγκος κτηνοτροφικών αποβλήτων. Στόχος είναι να συγκεντρώνονται και κατόπιν μεταφοράς τους στις εξειδικευμένες μονάδες να μετατρέπονται μέσω ζυμώσεων και ειδικών επεξεργασιών σε αέριο προερχόμενο από την βιομάζα το οποίο στην πορεία θα χρησιμοποιείται στην διαδικασία της ηλεκτροπαραγωγής. Η πρώτη μονάδα είναι ήδη εγκαταστημένη στα όρια μεταξύ Αδένδρου και Παρθενίου ενώ η δεύτερη βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο αφού ακόμα διεξάγονται χωροταξικές μελέτες με στόχο την εύρεση της καταλληλότερης περιοχής για την εγκατάσταση της.
«Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο με πολλαπλά οφέλη για την περιοχή» τόνισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, αφού οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από κτηνοτροφικά απόβλητα όχι μόνο θα ενισχύσουν την οικονομία της τοπικής κοινωνίας αλλά ταυτόχρονα είναι σε θέση να συμβάλουν στην εξοικονόμηση χρημάτων για τον αγροτικό πληθυσμό• το λίπασμα που παράγεται από την διαδικασία ζύμωσης της ηλεκτροπαραγωγής είναι ιδανικό για τις αγροτικές καλλιέργειες με αυξημένη απόδοση και μικρό κόστος σε σχέση με τα χημικά. Τέλος είναι σε θέση να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου εμποδίζοντας την έκλυση διοξειδίου του άνθρακα και προστατεύοντας ουσιαστικά το περιβάλλον.

Αυξάνουν και πληθαίνουντα
Δεν είναι μόνο ο Δήμος που εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αφού ιδιαίτερα αυξημένο παρουσιάζεται και το ενδιαφέρον των πολιτών τα τελευταία χρόνια. Πολλοί είναι οι αγρότες της περιοχής που είτε έχουν μπει στην διαδικασία για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων είτε έχουν εγκαταστήσει ήδη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ιδιόκτητο φωτοβολταϊκό πάρκο μεγάλης έκτασης στην Μεσημβρία. Απόλυτα ευνοϊκός είναι άλλωστε ο παράγοντας πως την στιγμή που στις περισσότερες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας η ΔΕΗ αδυνατεί να απορροφήσει την παραγόμενη φωτοβολταϊκή ενέργεια, στην Δυτική Θεσσαλονίκη είναι σε θέση να την εκμεταλλευθεί άμεσα.




Share/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

About This Blog

ΑΡΧΕΙΟ

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP