Ξέχασαν τη Γέφυρα στον εορτασμό των 100 χρόνων της απελευθέρωσης

Της Ρένας Ζήση

Η Γέφυρα και η βίλα «Μοδιάνο» έχουν το δικό τους συμβολικό ρόλο στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Εκεί πραγματοποιήθηκαν οι τριήμερες διαπραγματεύσεις του διαδόχου Κωνσταντίνου, ο οποίος είχε εγκαταστήσει το Γενικό Στρατηγείο στην ιστορική βίλα, με το διοικητή της 8ης στρατιάς του αυτοκρατορικού στρατού Χασάν Ταχσίν πασά, και οι οποίες οδήγησαν στις 26 Οκτωβρίου του 1912 στην αναίμακτη παράδοση της πόλης της Θεσσαλονίκης στους Έλληνες. Σήμερα η ιστορική έπαυλη, αφού αγοράστηκε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας το 1999, λειτουργεί ως μουσείο Βαλκανικών Πολέμων και γνωρίζει επισκεψιμότητα που αγγίζει τα 3.500 άτομα ετησίως.

Κάθε χρόνο στις 26 Οκτωβρίου το μουσείο Βαλκανικών Πολέμων πραγματοποιεί εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης με τοπικό κυρίως χαρακτήρα, δήλωσε μιλώντας στους «Ρεπόρτερς» η υπεύθυνη του μουσείου Ανθή Ανδρόνικου. «Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται εκδηλώσεις όπως στεφανιοδρομίες, καταθέσεις στεφάνων, χορευτικά, έχουν όμως τοπικό χαρακτήρα και καλεσμένους από τις τοπικές πολιτικές αρχές».

Εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια
Ενόψει ωστόσο της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης, ο δήμος Θεσσαλονίκης προχώρησε σε δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη διοργάνωση εκδηλώσεων και πραγματοποίησε μια σειρά από συναντήσεις για το σκοπό αυτό. «Έχουμε παραβρεθεί σε τρεις συγκεντρώσεις του δήμου Θεσσαλονίκης που έγιναν με σκοπό τον προγραμματισμό εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης, το θέμα όμως έχει παγώσει πιθανότατα λόγω της οικονομικής κρίσης», επεσήμανε η κ. Ανδρόνικου, η οποία πάντως τόνισε ότι ενόψει 2012 δεν έχει γίνει συγκεκριμένος σχεδιασμός.


Share/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

About This Blog

ΑΡΧΕΙΟ

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP