Μάστιγα η κλοπή χαλκού για τη δυτική Θεσσαλονίκη

Διαστάσεις επιδημίας έχει πάρει στις δυτικές περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης, η δράση κυκλώματος το οποίο κλέβει καλώδια ηλεκτροδότησης με χαλκό, πουλώντας το μέταλλο σε χυτήρια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι δε δίστασαν να διακόψουν την ηλεκτροδότηση της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης-Αθήνας, αφαιρώντας τμήματα καλωδίου στο ύψος της Σίνδου, να κλέψουν κουλούρες από κατασχεμένα καλώδια, μέσα από φυλασσόμενες αποθήκες της αστυνομίας στον Άγιο Αθανάσιο και να αφήσουν χωρίς ηλεκτροφωτισμό όλη την είσοδο της Ελεούσας!
Οι αστυνομικές αρχές που ήδη έχουν συλλάβει τους δράστες της πρώτης υπόθεσης, εκτιμούν ότι στην ευρύτερη περιοχή των Διαβατών εδρεύουν τα μέλη της σπείρας, που ίσως να είναι τσιγγάνοι, βουλγαρικής υπηκοότητας. Οι «Ρεπόρτερς» μεταδίδουν:

Η Λία Καραπιπέρη για τη Σίνδο:

 
«Εξιχνιάστηκε αστραπιαία η υπόθεση κλοπής καλωδίων του ΟΣΕ από τις σιδηροδρομικές γραμμές της Σίνδου. Αστυνομικοί της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης συνέλαβαν δύο αλλοδαπούς 35 και 37 ετών, οι οποίοι το βράδυ της Τρίτης 10 Μαΐου 2011, αποπειράθηκαν να αφαιρέσουν χαλκό και καλώδια από σιδηροδρομική γραμμή κοντά στη Σίνδο. Ο πρώτος δράστης συνελήφθη έπειτα από καταδίωξη στην περιοχή της Μαγνησίας και ο δεύτερος λίγο αργότερα κοντά στα Διαβατά. Στο αυτοκίνητο τους βρέθηκαν 10 κουλούρες με μέταλλο χαλκού ηλεκτροκίνησης και εργαλεία αφαίρεσής τους. Οι συλληφθήντες τις προηγούμενες μέρες προέβησαν τέσσερις φορές σε κοπή των αντίβαρων, που κρατούν τεντωμένα στον αέρα τα ηλεκτροφόρα καλώδια και αφαίρεσαν συνολικά 350 μέτρα καλώδια από τις σιδηροδρομικές γραμμές προς Αθήνα και προς Θεσσαλονίκη, οδηγώντας πολλά δρομολόγια σε ακύρωση».

Η Δέσποινα Κρητικού για τον Άγιο Αθανάσιο:
 
«Ούτε για ένα 24ωρο δεν έμειναν στην αποθήκη της ΕΛΑΣ στον Άγιο Αθανάσιο οι κουλούρες καλωδίων που κατασχέθηκαν από έναν Έλληνα κ έναν ομογενή από τη Γεωργία καθώς… ξανακλάπηκαν, άγνωστο πως, μέσα από τη φυλασσόμενη αποθήκη, κάτω από τη μύτη των αστυνομικών. Οι οκτώ κουλούρες καλωδίων μήκους 120 μέτρων η κάθε μία είχαν κατασχεθεί από τους αστυνομικούς, κατά τη σύλληψη ενός Έλληνας κι ενός Γεωργιανού 35 και 26 χρόνων αντίστοιχα στον Πεντάλοφο. Τα καλώδια μεταφέρθηκαν σχεδόν αμέσως στην αποθήκη, όμως οι αστυνομικοί που πήγαν την επόμενη μέρα για αυτοψία, προκειμένου να καταγράψουν την ακριβή ποσότητα του χαλκού, διαπίστωσαν ότι οι τεράστιες κουλούρες είχαν κάνει φτερά. Αμέσως πήραν το βίντεο από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης που καταγράφει τις κινήσεις όσων μπαίνουν στην αποθήκη, ενώ ζήτησαν κ εξηγήσεις από τους αστυνομικούς που φρουρούσαν το χώρο. Ήδη διατάχθηκε ΕΔΕ για να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι».

Η Έλενα Νοταρίδου για την Ελεούσα:
 
«Στην περιοχή της Ελεούσας οι «χαλκοθήρες» απέσπασαν τμήμα των καλωδίων του δημοτικού δικτύου ηλεκτροφωτισμού βυθίζοντας στο σκοτάδι τον δρόμο μήκους 2,5 χιλιομέτρων που συνδέει το χωριό με την εθνική οδό έως και το χωριό.

Πρώτα κατέστρεφαν το εσωτερικό του μετασχηματιστή μίας κολόνας της ΔΕΗ. Στη συνέχεια, έκοβαν τα καλώδια με σκοπό να αφαιρέσουν τμήματα χαλκού από το εσωτερικό τους. Μετά από αυτή τη διαδικασία ο χαλκός διακινείται ενδεχομένως στη μαύρη αγορά είτε «ως έχει» δηλαδή ως χάλκινα σύρματα είτε χυτεύεται σε μορφή ράβδων πράγμα που συμβαίνει και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Ενδεικτική είναι η τεράστια οικονομική ζημιά που προκαλούν οι δράστες, δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με τα κέρδη τους. Για παράδειγμα από την κλοπή στην Ελεούσα υπολογίζεται ότι τα κέρδη της σπείρας από την πώληση τουμ χαλκού δεν υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ, όταν το κόστος για τον δήμο προκειμένου να αποκαταστήσει πλήρως τις ζημιές ανέρχεται στα 18.000!».


Share/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

About This Blog

ΑΡΧΕΙΟ

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP