Επιχείρηση προστασίας και ανάδειξης του οικοσυστήματος Δέλτα

Σε άνδρες της δημοτικής αστυνομίας, σε υπαλλήλους του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα και σε ιδιωτική εταιρεία security ανέθεσε ο δήμος Δέλτα τη φύλαξη του προστατευόμενου οικοσυστήματος της περιοχής, καθώς αυξάνονται τα φαινόμενα ρίψης σκουπιδιών και των βανδαλισμών.
«Στην προσπάθεια για την προστασία της περιοχής θα συνδράμει και η δημοτική κοινότητα Καλοχωρίου, ενώ ταυτόχρονα θα τοποθετηθούν κάδοι απορριμμάτων κατά μήκος της εσωτερικής διαδρομής του ποταμού και δίπλα στους χώρους εστίασης», ανακοίνωσε ο δήμαρχος Δέλτα, Νίκος Γιουτίκας, μετά το πέρας σύσκεψης για το θέμα της προστασίας του περιβαλλοντικού πάρκου στις εκβολές του Γαλλικού.
Στα μέτρα τα οποία δρομολογεί ο δήμος Δέλτα περιλαμβάνονται ακόμη:

-Περιοδικός έλεγχος των κατασκευών, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η ευστάθεια ή η στατική επάρκεια κυρίως των πεζογεφυρών (μεταξύ των οποίων και μια πλωτή) και των παρατηρητηρίων
-Επιδιόρθωση ή συμπλήρωση της περίφραξης στα σημεία που έχει καταστραφεί
-Επισκευή και λειτουργία φυλακίου ΥΠΕΚΑ που βρίσκεται στην είσοδο του Πάρκου.
-Περιοδικός καθαρισμός με αγροτικό ελκυστήρα από τα αγριόχορτα και την αυτοφυή βλάστηση
Το Πάρκο στις εκβολές του Γαλλικού ποταμού, περιοχή απολύτου προστασίας (ΚΥΑ12966), κατασκευάστηκε από τον πρώην δήμο Εχεδώρου μέσω του προγράμματος InterregII. Το κόστος κατασκευής ανήλθε στα 500.000 ευρώ. «Δυστυχώς μετά την παράδοσή του από τον εργολάβο, δεν έχει γίνει καμιά συστηματική προσπάθεια για τη συντήρηση και λειτουργία του. Εξαίρεση αποτελεί μια μικρή περίοδο που είχε ανατεθεί σε εργολάβο.
Το Πάρκο επισκέπτονται ήδη περίπου 3000 μαθητές κάθε χρόνο, όμως ο Δήμος θέλοντας να ενισχύσει αυτό το κύμα επισκεψιμότητας θα προχωρήσει σε:
1.Τοποθέτηση χημικών WC στους ήδη διαμορφωμένους χώρους
2.Ενημέρωση των σχολείων του Δήμου, αλλά και των κατοίκων για την επίσκεψη τους στο Πάρκο.
3.Πραγματοποίηση εκδηλώσεων περιβαλλοντικού χαρακτήρα εντός του πάρκου, που θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τους καταστροφείς
4.Δενδροφυτεύσεις, αλλά και προστασία της όλης προσπάθειας (μέχρι σήμερα οι ανάλογες ενέργειες δεν καρποφόρησαν είτε γιατί δεν ποτίζονταν τα δένδρα κατά του θερινούς μήνες ή καταστρέφονταν από τα αδέσποτα ζώα).
Ο κ. Γιουτίκας σχολιάζοντας τους βανδαλισμούς αγνώστων στο παρατηρητήριο του Πάρκου, εκτίμησε ότι δεν θα ξαναγίνουν με την εφαρμογή των μέτρων που δρομολόγησε ο δήμος σε συνεργασία με όλους τους συναρμοδίους φορείς προστασίας του περιβάλλοντος.


Share/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

About This Blog

ΑΡΧΕΙΟ

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP