Τα "κρυφά" Μνημόνια της ΔΕΘ και η "συναίνεση" Σταματάκη

Των Η. Αγγελόπουλου, Δ. Αθανασόπουλου 
Όπως αποκάλυψαν οι «Ρεπόρτερς», στο Μνημόνιο Συνεργασίας ΔΕΘ ΑΕ- Δήμου Εχεδώρου, η Πολιτεία συμφωνεί στην κατασκευή ενός λιμανιού στο Καλοχώρι για την εξυπηρέτηση του νέου εκθεσιακού κέντρου στη Σίνδου, με παράλληλη διάνοιξη δρόμου που θα ενώνει τις δυο περιοχές. Στο μνημόνιο, όμως υπεγράφησαν και άλλα, ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα... 

Στο 6ο άρθρο αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Συμφωνείται ότι το λιμάνι θα εξυπηρετεί τη θαλάσσια συγκοινωνία και θα συνδέεται απευθείας με το νέο Συνεδριακό Κέντρο της ΔΕΘ στο χώρο που παραχωρεί ο δήμος Μίκρας ακριβώς απέναντι στον κόλπο και δίπλα στο αεροδρόμιο, συνδέοντας την περιοχή της Σίνδου με το αεροδρόμιο και τη Χαλκιδική, μέσω θάλασσας». Δηλαδή, στο μνημόνιο που υπογράφει ο πρώην δήμαρχος Εχεδώρου και νυν δημοτικός σύμβουλος ΔΕΛΤΑ Σπύρος Σταματάκης, αναφέρεται ρητά και κατηγορηματικά ότι το νέο Συνεδριακό Κέντρο -ο πλέον «ζωντανός» και σημαντικός χώρος που θα φιλοξενεί διεθνή συνέδρια καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους- πρόκειται να εγκατασταθεί στην… άλλη πλευρά του νομού Θεσσαλονίκης, σε περιοχή του δήμου Μίκρας. 

Νέες αποκαλύψεις – «Άγνωστο» Μνημόνιο 
Οι «Ρ» προχωρούν σε νέες αποκαλύψεις, καθώς διαπίστωσαν ότι η κατασκευή του Συνεδριακού Κέντρου στην περιοχή της Μίκρας «δένεται» κι εκεί με Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψαν πέρσι το καλοκαίρι ο δήμος Μίκρας και η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το οποίο και αυτό δεν είδε ποτέ το φως της δημοσιότητας. Κατ’ αναλογία μάλιστα αυτού που αποκάλυψε η εφημερίδα μας, στο οποίο δήμος Εχεδώρου –ΔΕΘ είχαν συμφωνήσει για τη δημιουργία λιμανιού στο Καλοχώρι, ώστε να εξυπηρετεί αποκλειστικά το εκθεσιακό κέντρο της Σίνδου, αντίστοιχες λιμενικές υποδομές προβλέπονται και για την περιοχή της Μίκρας. Στη συγκεκριμένη περιοχή, δίπλα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» προβλέπεται και η κατασκευή λιμανιού, το οποίο θα συνδέει ακτοπλοϊκά Μίκρα με Καλοχώρι! 

Σε επικοινωνία μας με τον πρώην δήμαρχο Μίκρας –και νυν αντιδήμαρχο Θέρμης- Θεόδωρο Γκουστίλη, υπήρξε πλήρης επιβεβαίωση του ρεπορτάζ. Ο πρώην δήμαρχος εξήγησε ότι στο μνημόνιο που έχει υπογραφεί με τον δήμο Μίκρας προβλέπεται χωροθέτηση του Συνεδριακού Κέντρου στη Μίκρα και κατασκευή νέου λιμανιού στην περιοχή του αεροδρομίου. Σύμφωνα με τον κ. Γκουστίλη, η υπόθεση βρίσκεται σήμερα «στα χέρια» της ΔΕΘ, η οποία έχει αναθέσει τη μελέτη για τη χωροθέτηση του Εκθεσιακού και του Συνεδριακού Κέντρου σε τεχνικό σύμβουλο, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρώσει τη μελέτη μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. 

Λόγω… αντιδράσεων 
Ο λόγος που υπεγράφησαν τα Μνημόνια Συνεργασίας με τις πρώην δημοτικές αρχές του Εχεδώρου και της Μίκρας ήταν -όπως μας είπαν στελέχη της ΔΕΘ- για να «προλάβουν» τις εξελίξεις και περιορίσουν τις αντιδράσεις σε περίπτωση που το Συνεδριακό Κέντρο θα κατασκευάζονταν σε διαφορετικό χώρο από τη νέα ΔΕΘ. Η κατασκευή του Συνεδριακού Κέντρου στη Μίκρα και η σύνδεση του μέσω της θαλάσσιας οδού με το Καλοχώρι θα έλυνε το πρόβλημα της ταχύτερης προσέγγισης της ΔΕΘ από τους επισκέπτες του αεροδρομίου Μακεδονία. 

Κυβέρνηση: «Στη Σίνδο το εκθεσιακό…»

Με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο η κυβέρνηση ότι συνεχίζεται η διαδικασία μετεγκατάστασης της ΔΕΘ στη Σίνδο. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Αρβανιτίδη, ο αναπληρωτής υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Σωκράτης Ξυνίδης, τονίζει ότι στις 2 Δεκεμβρίου 2011 ολοκληρώνεται ο δημόσιος διαγωνισμός για την εξεύρεση συμβούλου που «θα παρέχει τις υπηρεσίες του στη διαμόρφωση ολοκληρωμένης πρότασης για τα έργα ανάπτυξης των εκθεσιακών και συνεδριακών υποδομών και υποστηρίξει τη ΔΕΘ στην αξιολόγηση και υποστήριξη των διαδικασιών επιλογής αναδόχων – επενδυτών για την υλοποίηση του Νέου Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης και του Διεθνούς Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης». Και προσθέτει: «Ήδη έχει ολοκληρωθεί η πρώτη από τρεις φάσεις επιλογής του υποψήφιου αναδόχου και η ανεξάρτητη Επιτροπή Διαγωνισμού, που έχει συγκροτηθεί για το σκοπό αυτό, προχωρά στην υλοποίηση της δεύτερης φάσης. Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της διαδικασίας επιλογής αναδόχου προσδιορίζεται για τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους. Με την ολοκλήρωση της μελέτης του συμβούλου, θα είναι δυνατή η οριστικοποίηση των πόρων, των στόχων και του χρονοδιαγράμματος εγκατάστασης».
Μάλιστα προσδιορίζει με σαφήνεια ότι θα γίνει η «κατασκευή του νέου εκθεσιακού κέντρου Θεσσαλονίκης σε χώρο του αγροκτήματος του ΤΕΙ της περιοχής της Σίνδου». Ωστόσο, ο διαγωνισμός δεν προβλέπει χωροθέτηση του συνεδριακού κέντρου στη Σίνδο, αλλά «την κατασκευή του Διεθνούς Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης με την αξιολόγηση των εναλλακτικών περιοχών εγκατάστασης για τη βέλτιστη επιλογή». Σε όλο το κείμενο της απάντησης στον κ. Αρβανιτίδη, Έκθεση και Συνεδριακό δεν θεωρούνται ενιαίο σύνολο όπως σήμερα (περίπτερα και Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» δίπλα-δίπλα) αλλά ξεχωριστά έργα, «διευκολύνοντας» μια διαφορετική τοποθέτηση τους.

ΓΙΑΤΙ κ. ΣΤΑΜΑΤΑΚΗ; 

Η υπογραφή από την ΔΕΘ ΑΕ δυο μνημονίων με τους δήμους Εχεδώρου και Μίκρας, πέρσι το καλοκαίρι, περιελάμβανε τη δημιουργία δυο λιμανιών σε Καλοχώρι και Μίκρα, ως συμπληρωματικών έργων της κατασκευής Εκθεσιακού Κέντρου στη Σίνδου και του Συνεδριακού Κέντρου στη Μίκρα. 
Αναμένουμε την απάντηση του πρώην δημάρχου Εχεδώρου και νυν δημοτικού συμβούλου ΔΕΛΤΑ Σπύρου Σταματάκη, στο ερώτημα γιατί συνυπέγραψε μνημόνιο, που ανέφερε ρητά ότι το συνεδριακό κέντρο θα γίνει στη Μίκρα, συναινώντας έμμεσα στο να μην κατασκευασθούν και οι συνεδριακές εγκαταστάσεις στη Σίνδο. Δεν παραγνωρίζουμε ότι ο πρώην δήμαρχος Εχεδώρου με προσωπικές ενέργειές του εξασφάλισε τόσο τη συγκατάθεση του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης για την παραχώρηση των αναγκαίων στρεμμάτων, όσο και τη γραπτή διαβεβαίωση ΔΕΘ και Πολιτείας, για την κατασκευή του Εκθεσιακού Κέντρου στη Σίνδο. Οφείλει όμως να δώσει μια εξήγηση στους συμπολίτες του για τους χειρισμούς του… 
«Ρ»

Ν. Γιουτίκας: «Είμαστε η νέα έδρα της ΔΕΘ» 
Σε δήλωση του προς τους «Ρ» ο δήμαρχος ΔΕΛΤΑ Νίκος Γιουτίκας αναφέρει μεταξύ άλλων: «Πριν ακόμη αναλάβουμε τα ηνία του νεοσύστατου Δήμου Δέλτα, ήμασταν πολύ καλά ενημερωμένοι για το θέμα που απασχολούσε όλο το νομό Θεσσαλονίκης κι είχαμε αποφασίσει -ως δημοτική παράταξη - να υλοποιήσουμε την επομένη της εκλογικής μας νίκης, όλα τα συμφωνηθέντα - δηλαδή το μνημόνιο συνεργασίας ΔΕΘ-ΑΤΕΙΘ-ΔΗΜΟΣ - και να τιμήσουμε τις υπογραφές όλων των εμπλεκομένων παραγόντων. Παρά τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν, από αντιφατικές δηλώσεις κυβερνητικών και αυτοδιοικητικών στελεχών για το μέλλον της ΔΕΘ, εμείς παραμείναμε προσηλωμένοι στον αρχικό μας στόχο, δουλέψαμε και δουλεύουμε για τις υποδομές του χώρου της μετεγκατάστασης, προκειμένου να υλοποιηθεί το project που εξήγγειλαν τρεις πρωθυπουργοί και πέντε κυβερνήσεις. Είμαστε η νέα έδρα της ΔΕΘ…»


Share/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

About This Blog

ΑΡΧΕΙΟ

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP