Χαλκηδόνα Κινδυνεύει η παραγωγή καλαποκιού

Του Γιάννη Παπαδόπουλου

Ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο έντομο, το Diabrotica Vignifera Le Conte που τρέφεται αποκλειστικά με καλαμπόκι απειλεί το προγραμματισμό δεκάδων γεωργών και κτηνοτρόφων στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Νέας Χαλκηδόνας, ενώ οι ίδιοι θεωρούν ότι εάν εφαρμοστεί φέτος το μέτρο της αμειψισποράς, όπως επιβάλλουν οι κοινοτικές οδηγίες, για την εξάλειψη του εντόμου θα ζημιωθούν οικονομικά.

Οι γεωργοί ζητούν ένα χρόνο παράταση για την εφαρμογή της αμειψισποράς και να γίνεται με αναλογία 1 προς 1 και όχι 1 προς 2, όπως απαιτούν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί που καλείται να εφαρμόσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Με απλά λόγια, εάν εφαρμοστεί η αναλογία 1 προς 2 στην αμειψισπορά σημαίνει ότι θα καλλιεργείται αραβόσιτος για ένα χρόνο και διαφορετική καλλιέργεια για τα δύο επόμενα. Ωστόσο, οι γεωργοί αντιδρούν στην άμεση εφαρμογή του μέτρου διότι έχουν ήδη προγραμματίσει την καλλιέργεια καλαμποκιού. «Πολλοί καλλιεργητές έχουν νοικιάσει εκτάσεις για την καλλιέργεια αραβοσίτου και έχουν κάνει τον προγραμματισμό τους. Εμείς στηρίζουμε το αίτημα τους προς το υπουργείο για παράταση της αμειψισποράς», τόνισε ο αντιδήμαρχος Ιωάννης Μπίκος. Επιπλέον, η Γραμματέας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλκηδόνας Μαρία Αγγελίδου τόνισε την ανησυχία των κτηνοτρόφων της περιοχής, οι οποίοι εκτιμούν ότι αν εφαρμοστεί το μέτρο της αμειψισποράς οι τιμές των ζωοτροφών θα εκτιναχθούν στα ύψη οδηγώντας τους σε οικονομική καταστροφή.
Το έντομο Diabrotica Vignifera Le Conte προκαλεί προκαλεί μεγάλες ζημιές στη καλλιέργεια καλαμποκιού προσβάλλοντας το ριζικό σύστημα, τα φύλλα, τα στελέχη και τους σπάδικες. Το χαρακτηριστικό του που αποτελεί όμως και το μεγάλο του μειονέκτημα είναι ότι τρέφεται αποκλειστικά με καλαμπόκι. Γι’ αυτό το λόγο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με βάση κοινοτικές οδηγίες προωθεί μέτρα αμειψισποράς με ταυτόχρονη τοποθέτηση εντομοπαγίδων για την εξάλειψη του επικίνδυνου εντόμου.


Share/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

About This Blog

ΑΡΧΕΙΟ

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP