Ο Σύλλογος Ποντίων και Φίλων Ωραιοκάστρου και η... απόβαση στην Κίνα

ΔΗΜΟΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ, Συνέντευξη στην Τάμυ Ελίδου

Σχεδόν είκοσι χρόνια ζωής μετρά ο Σύλλογος Ποντίων και Φίλων Ωραιοκάστρου, ένας από τους μεγαλύτερους συλλόγους της περιοχής, ο οποίος δημιουργήθηκε το 1993. Πριν από λίγες ημέρες συναντήσαμε τον πρόεδρο του συλλόγου Ηρακλή Τσακαλίδη, ο οποίος μας μίλησε για τις δραστηριότητες του, παρουσίασε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και μοιράστηκε μαζί μας τα όνειρα του συλλόγου καθώς και τα επόμενα σχέδια του. «Παρά τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύλλογος μας, η αγάπη των μελών είναι μεγάλη με αποτέλεσμα τα περισσότερα από αυτά να επισκιάζονται» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Τσακαλίδης.


Ποιες είναι οι δραστηριότητες του Συλλόγου Ποντίων και Φίλων Ωραιοκάστρου;
Πρόκειται για έναν πολιτιστικό, μορφωτικό σύλλογο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που έχει ως σκοπό την πνευματική και μορφωτική καλλιέργεια των μελών και των φίλων του συλλόγου. Στο σύλλογο μας λειτουργούν 5 χορευτικές ομάδες. Η πρώτη χορευτική ομάδα ασχολείται με τα παιδάκια της προσχολικής ηλικίας, η δεύτερη με τα παιδάκια του δημοτικού, που έχουν μια σχετική εμπειρία με τους Ποντιακούς χορούς, η τρίτη με τους εφήβους και υπάρχουν και δύο ομάδες ενηλίκων, η μια αρχάριων και η άλλη προχωρημένων. Ο σύλλογος μας όμως δεν ασχολείται μόνο με τους Ποντιακούς χορούς αλλά και με τους υπόλοιπους παραδοσιακούς χορούς της Ελλάδας. Έχουμε λοιπόν 2 χορευτικές ομάδες (μια αρχαρίων και μια προχωρημένων ενηλίκων) που χορεύουν κυρίως χορούς Μακεδονίας- Θράκης αλλά ταυτόχρονα δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους και τις αντοχές τους και σε χορούς από την υπόλοιπη Ελλάδα, π.χ. Νησιά, Ήπειρο, Στερεά Ελλάδα κτλ. Ακόμη, ο σύλλογος μας περιλαμβάνει και χορωδιακές ομάδες οι οποίες αποτελούνται από δύο αμιγείς ομάδες που αριθμούν περίπου 60 άτομα. Η μία ερμηνεύει έντεχνο ελληνικό τραγούδι και η άλλη αποκλειστικά ποντιακά. Όσον αφορά στη θεατρική μας ομάδα, αυτή ασχολείται και καλλιεργεί μόνο το ποντιακό θέατρο. Ήδη αυτή την εποχή βρισκόμαστε στο τέλος των δοκιμών για το ανέβασμα ενός νέου έργου, που είναι η μεταφορά στην ποντιακή διάλεκτο του έργου του Δημήτρη Ψαθά «Φωνάζει ο Κλέφτης», «Βαρκίζω Κλέφτης» όπως λέμε οι Πόντιοι. Κατά πάσα πιθανότητα η πρεμιέρα θα γίνει κατά τη διάρκεια των 3ήμερων εκδηλώσεων που διοργανώνει ο σύλλογος μας 17- 19 Ιούλη στο Ωραιόκαστρο. Η εκδοτική μας προσπάθεια έχει να κάνει με δύο βασικούς άξονες. Ο πρώτος άξονας περιλαμβάνει την έκδοση του περιοδικού μας το Όραμαν, μια έκδοση που γίνεται 3 φορές το χρόνο, ένα περιοδικό ποικίλης ύλης με ποντιακά θέματα και όχι μόνο. Επίσης, λειτουργεί η δανειστική βιβλιοθήκη και μια σχολή εκμάθησης ποντιακής λύρας.

Από πόσα μέλη αποτελείται ο σύλλογος και ποιες είναι οι ηλικίες των τμημάτων;
Ο σύλλογος αυτή τη στιγμή έχει καταχωρημένα ως μέλη 240 άτομα ενώ στη δράση του συλλόγου συμμετέχουν παιδιά από 7 ετών και έως εκεί που κρατάνε τα κότσια του καθενός.

Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης ο σύλλογος αντιμετωπίζει προβλήματα;
Ο σύλλογος μας ακολουθεί ό,τι ακολουθούν όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι. Δυστυχώς η συμπαράσταση από πλευράς της δημοτικής αρχής έχει περιοριστεί στα ελάχιστα. Ήδη η προηγούμενη δημοτική αρχή μας έχει αφήσει μια οφειλή των 5.500 χιλιάδων ευρώ κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό για τον σύλλογο μας καθώς στηριζόμαστε αφενός στις συνδρομές των μελών, αφετέρου στην επιχορήγηση από πλευράς δήμου, κάτι το οποίο άλλωστε είναι και υποχρέωση του.

Εκτός από τα οικονομικά, ποια άλλα προβλήματα αντιμετωπίζει ο σύλλογος;
Το βασικό πρόβλημα είναι το στεγαστικό. Ο σύλλογος φιλοξενείται από την προηγούμενη δημοτική αρχή και από την παρούσα βέβαια, σε ένα χώρο που είναι ταυτόχρονα χώρος γραφειακός του συλλόγου, χώρος συνεδριάσεων του διοικητικού συμβουλίου, είναι χώρος όπου γίνονται τα μαθήματα της εκμάθησης της ποντιακής λύρας, χώρος όπου γίνεται η στοιχειοθέτηση η συναρμολόγηση του περιοδικού και του ημερολογίου μας. Καταλαβαίνετε πως όλα αυτά δεν μας φτάνουν. Κάποτε ήταν ένας πολύ ωραίος χώρος, σήμερα ασφυχτιούμε! Για να καταλάβετε μέχρι πριν από 5 μήνες ο σύλλογος στερούνταν χώρους υγιεινής και στερείται ένα χώρο κουζίνας.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια του Συλλόγου;
Θέλω να ελπίζω πως θα πάρει σάρκα και οστά ένα παλιό όνειρο μας, το οποίο το είχαμε πρωτοδρομολογήσει πριν από τρία χρόνια. Για αντικειμενικούς λόγους δεν μπορέσαμε να το πραγματοποιήσουμε. Φέτος, ενόψει της επετείου της Ποντιακής Γενοκτονίας , έχουμε συμφωνήσει να είναι εδώ στο Ωραιόκαστρο κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης η Πρύτανης του πανεπιστημίου της Σορβόννης , η γνωστή Βυζαντινολόγος Ελένη Γλυκατζή Αρβελέρ. Επίσης, έχουμε αναλάβει να υλοποιήσουμε τρεις άξονες που περιστρέφονται γύρω από το θέμα του εθελοντισμού. Η πρώτη μας προσπάθεια αποβλέπει στη δημιουργία μιας τράπεζας αίματος, ήδη βρισκόμαστε στις διαπραγματεύσεις με τα τρία νοσοκομεία που διαθέτουν ομάδες αιμοληψίας. Ενώ, θέλουμε να οργανώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε την τοπική κοινωνία στο θέμα της δωρεάς οργάνων σώματος. Όσον αφορά στην τρίτη δράση, έχουμε πάρει μια ομόφωνη απόφαση στο διοικητικό συμβούλιο να διοργανώσουμε μια ημερίδα καθαριότητας του δάσους του Ωραιοκάστρου.

Πριν από λίγους μήνες ο σύλλογος βρέθηκε στο Πεκίνο. Ποια γεύση σας άφησε το ταξίδι αυτό;
Είχε προηγηθεί η τέταρτη Πανελλήνια Συνάντηση Πολιτιστικών Συλλόγων που έλαβε χώρα φέτος στη Χαλκηδόνα. Εκεί είχαμε μια παρουσία όπου εκθέσαμε όλη τη δράση του συλλόγου μας και όχι μόνο. Ταυτόχρονα εμφανίστηκε και η χορευτική μας ομάδα η οποία πραγματικά παρουσίασε τον καλύτερο της εαυτό. Αυτά ανάγκασαν τους διοργανωτές της εκδήλωσης να επιλέξουν την δική μας χορευτική ομάδα ανάμεσα σε 30 περίπου χορευτικές ομάδες και να μας προτείνει να κάνουμε αυτό το ταξίδι στο Πεκίνο. Εκεί πραγματοποιήθηκε μια σειρά εκδηλώσεων εν' όψει της εισόδου της νέας χρονιάς σύμφωνα με τα κινέζικα δεδομένα, που την γιορτάζουν στις 31 Γενάρη. Παρότι ήταν ένα κουραστικό ταξίδι λόγω της απόστασης αλλά και λόγω του εξαντλητικού προγράμματος (κάθε μέρα 2 παραστάσεις πρωί απόγευμα) εν τούτοις, όλα τα μέλη της ομάδας γύρισαν κατενθουσιασμένα. Στο Πεκίνο δεν πήγαμε μόνο ως πρεσβευτές του Ποντιακού Συλλόγου, αλλά και της Ελλάδας. Ήμασταν το μοναδικό συγκρότημα από τη Ελλάδα που εκπροσωπούσε όχι μόνο τον ποντιακό χορό αλλά γενικά τον ποντιακό πολιτισμό.


Share/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

About This Blog

ΑΡΧΕΙΟ

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP